Dostupni linkovi

Ubijen borac za prava amazonskih urođenika


Aktivisti kažu da brazilska vlada ne uspijeva zaštititi one koji brane prašumu (na fotografiji: sječa šume, ilustrativna fotografija)
Aktivisti kažu da brazilska vlada ne uspijeva zaštititi one koji brane prašumu (na fotografiji: sječa šume, ilustrativna fotografija)

Brazilac Maxciel Pereira dos Santos (Makšijel), borac za zaštitu prava autohtonog stanovništva Amazonije, ubijen je iz vatrenog oružja, saopštila je u ponedjeljak državna agencija zadužena za urođeničku populaciju za koju je ubijeni povremeno radio.

Indijanska fondacija (Funai) je u saopštenju izrazila "tugu zbog ubistva Maxciela Pereire dos Santosa", koji je učestvovao i misijama fondacije u gradiću Tabatinga, nedaleko od granice s Peruom i Kolumbijom.

Kako je navelo udruženje za zaštitu prava Indijanaca Amazonije Indigenistas Associados, koje blisko sarađuje s Funajem, Dos Santos je ubijen "pred svojom porodicom".

Ta organizacija je navela da postoje "indicije" da je aktivista ubijen "zbog borbe protiv ilegalnih postupaka na indijanskoj teritoriji Vale do Javari (Vale do Žavari)".

Dos Santos je više od 12 godina radio za Funai na misijama "zaštite i promocije prava autohtonih naroda".

Teritorija Vale do Javari , gdje se nalazi "najveći broj izolovanih urođenika na svijetu", redovna je meta "krivolova, vađenja zlata i ilegalne sječe šume", naveli su iz Indigenistas Associadosa.

Nekoliko kilometara od Tabatinge, gdje je Dos Santos ubijen, predstavnici sedam južnoameričkih država su se istog dana sastali u kolumbijskom pograničnom gradu Leticia (Leticija) da bi razgovarali o mjerama za zaštitu amazonske prašume.

Vlada ekstremno desničarskog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara (Žair) je posljednjih sedmica predmet žestokih kritika iz svijeta zbog nedovoljne borbe protiv deforestacije i požara u Amazoniji.

Zašto ekocid mora biti prepoznat kao međunarodni zločin?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

XS
SM
MD
LG