SDA BiH osudio Kitarović zbog počasti Praljku, ured hrvatske predsjednice bez objašnjenja

Kolinda Grabar Kitarović

Još nema odgovora iz ureda hrvatske predsjednice koji bi potvrdio ili demantirao pisanje bosansko-hercegovačkih medija da je ona na društvenim mrežama odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku povodom druge obljetnice njegovog samoubojstva.

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine zbog ove je objave oštro napala hrvatsku predsjednicu, navodeći je da je „odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH".

Predsjedničinu objavu na Facebook-u, koju su u subotu uveče prenijeli bosansko-hercegovački mediji, u nedjelju nismo mogli naći na njezinoj stranici na ovoj društvenoj mreži, a njezina glasnogovornica Ivana Crnić ne javlja se na telefonske pozive Radija Slobodna Evropa (RSE) i poruke da objasni je li vijest bh. medija točna, a predsjedničina objava maknuta, ili je posrijedi nesporazum. Pisanje bosansko-hercegovačkih medija u nedjelju ujutro prenijeli su i neki hrvatski mediji.

Hrvatska predsjednica je inače zbog bolesti u subotu otkazala sve svoje obaveze za nedjelju.

Slobodan Praljak je u sudnici Haškog tribunala 29. novembra 2017. godine počinio samoubojstvo nakon što je proglašen krivim za ratne zločine nad Bošnjacima.

SDA je u reakciji hrvatsku predsjednicu prozvao za „solidariziranje s krvnicima“. "Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima", navodi se u njihovom priopćenju.

Oštrom osudom reagirao je i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Reakcije su stigle i iz Srbije. Ministar obrane Aleksandar Vulin nazvao je njenu potporu Praljku „nastavkom ustaške politike hrvatske predsednice“.