Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: Agresor nije bila Hrvatska, već Miloševićeva Srbija


Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Zagrebu da Hrvatska nije bila agresor u ratu '90-tih, da su Hrvatsku i BiH "napale Miloševićeva Srbija i tzv. JNA", izrazivši pritom poštovanje svim žrtvama ratnih zločina, prenosi Beta.

"Kao predsednica Hrvatske jasno i nedvosmisleno poručujem da se juče u Hagu nije izricala presuda Hrvatskoj niti hrvatskom narodu. Hrvatska nije agresor, već je najviše učinila za opstanak i celovitost BiH, a hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji braneći svoju samostalnost", istakla je hrvatska predsednica u obraćanju javnosti povodom konačne haške presude ratnim čelnicima bosanskih Hrvata.

Grabar-Kitarović je navela da je "Hrvatsku i BiH napala Miloševićeva Srbija i takozvana JNA i to su notorne činjenice".

"Hrvatska nije napala nikoga", dodala je predsednica Hrvatske.

Predsednica Hrvatske je izrazila saučešće porodici jednog od vođa bosanskih Hrvata, Slobodana Praljka, koji je posle izricanja konačne presude u sudnici popio otrov, a nešto kasnije umro.

"Želim da izrazim saučešće porodici generala Slobodana Praljka, čoveka koji je radije dao život nego živeo kao osuđenik za dela za koje je čvrsto verovao da nije počinio… Njegov čin je u srce pogodio hrvatski narod", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je najavila da će u najskorije vreme posetiti BiH i pozvala sve da se okrenu budućnosti.

XS
SM
MD
LG