Dostupni linkovi

Za Hrvatsku presude politički neprihvatljive


Jadranko Prlić ulazi u sudnicu tribu
Jadranko Prlić ulazi u sudnicu tribu

Vladajući su izrazili nezadovoljstvo i žaljenje današnjom presudom šestorki "Herceg-Bosne", a Vesna Pusić kaže kako je to presuda nositeljima jedne loše i pogrešne politike iz devedesetih.

Sućut svim žrtvama svih zločina u ratu u BiH, sućut obitelji Slobodana Praljka, ali i nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnjih presuda izrazio je premijer Andrej Plenković na posebnoj konferenciji za novinare u hrvatskoj Vladi. Kako u vrijeme pres-konferencije nije objavljen sažetak presude, on se ograničio na ono što se moglo čuti u sudnici, i ocijenio da je odbacivanje žalbi optuženika na spominjanje hrvatskih dužnosnika u prvostupanjskoj presudi nepravedno, neutemeljeno, kosi se sa povijesnom istinom i za Hrvatsku je politički neprihvatljivo.

„Vlada Republike Hrvatske smatra kako se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u BiH devedesetih godina. Istovremeno, želimo kazati kako je apsurdno da niti u jednoj pravomoćnoj presudi Haškog tribunala za Bosnu i Hercegovinu nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na uspostavu 'Velike Srbije', a kroz počinjenje niza najtežih međunarodnih zločina na velikom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine“, rekao je.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je da presuda ne odgovara povijesnoj istini, i da je to potpuno negiranje svega što je Hrvatska u ratu napravila za Bosnu i Hercegovinu – od pružanja zaštite za 700.000 bošnjačkih izbjeglica do suradnje dviju vojski u borbi protiv velikosrpske agresije:

„Odbacujem takav način tumačenja povijesti. On ne pridonosi pomirenju među narodima, jer osnova za pomirenje je povijesna istina.“

On je najavio da će se Sabor posebnom deklaracijom očitovati o ovoj presudi.

Bivši socijaldemokratski ministar pravosuđa Orsat Miljenić je presudu nazvao neistinom i iskrivljavanjem povijesti.

„U roku od manje od mjesec dana imate u Hagu utvrđeno da Mladić nije imao veze sa Srbijom i da je sve što je činio, činio – što? Samoinicijativno? I onda imate ovo što se danas događa u odnosu na Hrvatsku i na BiH. I to je za mene potpuno neprihvatljivo – Hrvatska nije bila agresor, nije postojao i ne vidim nikakav dokaz udruženog zločinačkog poduhvata. A zločini jesu počinjeni i njih treba osuditi.“

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, poznata zbog žestokih kritika hrvatske politike u BiH u prvoj polovici devedesetih kazala je:

„To je epilog jedne loše i pogrešne politike iz devedesetih. Smatram da ovim presudama nije osuđen hrvatski narod, nego da su osuđeni nositelji te politike, koji se nalaze u Hagu. Što se pravne strane tiče, vidim da pravnici komentiraju da to pravno nema reperkusija za Republiku Hrvatsku, ali mislim da je ta politika ovdje doživjela ovakvu osudu.“

Predsjednik oporbenog Mosta Božo Petrov ocijenio je da su presude rezultat nerada svih dosadašnjih Vlada osim one u kojoj je sudjelovao Most. Bivši Mostov ministar pravosuđa Ivan Šprlje kaže kako današnjom presudom Hrvatska nije proglašena krivom, zastupnik bh. Hrvata u Saboru Božo Ljubić za visinu kazne optužio je bivšeg predsjednika Stipu Mesića, a saborski zastupnik HDZ-a, nekadašnji šef tajnih službi i sin predsjednika Tuđmana Miroslav kaže da razumije Praljkov čin:

„Užasno je to reći, ali ovaj njegov čin je u stvari konzekvenca njegovog moralnog načela da ne prihvati jednu presudu koja ne da nema veze sa pravdom i pravednošću, nego naprosto nema veze sa realnošću. I to je zapravo ono što jedna osoba Praljkovog kalibra nije mogla prihvatiti.“

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prekida službenu posjetu Islandu i vraća se u Hrvatsku. Javnosti će se obratiti večeras po dolasku u zemlju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG