Naše priče sedmice

Most između Severne i Južne Mitrovice

SPC u Crnoj Gori traži povlačenje Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti

​"Više nego jasno je da se Prijedlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki, vladika Joanikije.​ Osporavaju odredbe da vjerski objekti i zemljište, koji su bili u državnoj svojini ili su izgrađeni zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, postaju opet državna svojina.​

Reagovali su i zvaničnici iz Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Kvote za čelik: Hoće li Srbija izbeći 'metak u čelo'?

Smederevska Železara, ilustrativna fotografija

​Da li Evropska unija (EU) priprema “metak u čelo Srbiji”, od čega strepi predsednik Srbije očekujući prvu reviziju odluke o kvotama za uvoz čelika na evropsko tržište iz trećih zemalja, ili nema razloga za toliku brigu? To pitanje se aktualizuje kako se približava 1. jul kada bi iz Brisela trebalo da stigne prva revizija odluke o kvotama uvedenim u februaru ove godine.​ U EU su na naša pitanja o očekivanoj odluci, odgovorili u jednoj rečenici​.

Kurspahić: Diplomatski skandal u Sarajevu

Milorad Dodik

Znalo se i ranije, pored ostalog – i iz njegovog odnosa prema ambasadorki SAD u BiH - da predsjedavajući državnog Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije baš sljedbenik mudrosti po kojoj je diplomatija „to da činite i govorite najružnije stvari na najljepši način“ (američki novinar i pisac, Isaac Goldberg, 1887-1938). Ali, predstava diplomatske neotesanosti koju je pokazao odbijajući da primi u oproštajnu posjetu ambasadorku Njemačke Kristijanu Hohman skandalozna je čak i za niske standarde u Dodikovom djelovanju na međunarodnoj sceni, piše Kemal Kurspahić.

Berlinski zidovi na Balkanu

Vaš browser nepodržava HTML5

Berlinski zidovi na Balkanu

Balkanski zidovi – priča o mladima koje su podijelili ratovi i loše politike. Kako žive mladi u Mitrovici i Sarajevu dvadeset godina nakon ratova koji su vođeni kada su oni bili djeca, a neki od njih nisu ni bili rođeni. Zbog čega ih most u Mitrovici ne spaja već je simbol podjela, ali i nemoći politike, te kako vide entitetsku liniju razgraničenja koja dijeli Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Sa četrnaest godina sa Kosova u Siriju

Vaš browser nepodržava HTML5

Sa četrnaest godina sa Kosova u Siriju

Sa 14 godina otišla je u Siriju. Nakon tri godine vraćena je na Kosovo zajedno sa još više 100 državljana Kosova. Nalazi se u kućnom pritvoru i iz drugog braka ima jedno dete. Danas joj je 17 godina i teško vidi svoju integraciju u kosovsko društvo. U razgovoru za RSE, zamolila je da joj se ne objavi identitet i lik. (Kosovski servis, RFE/RL)