Naše priče sedmice

Pekara "Roma" u Borči

Vaš browser nepodržava HTML5

Povratak državljana BiH iz Sirije: Kada, kako i šta poslije?

Povratak državljana BiH iz Sirije: Kada, kako i šta poslije?

Mnogo je nepoznanica u BiH kad je riječ o povratku bh. državljana iz Sirije. Od toga da nije jasno čija je nadležnost do toga da nema jasnih naznaka šta s ovim ljudima kad budu isporučeni BiH.​

Bernard-Henri Levy

Bernard-Henri Lévy: Moramo platiti dug Bosni

"U Sarajevu će u fokusu biti moji suveniri iz rata, budućnost Sarajeva, njegov ulazak u Evropu, što je skandal da proces ulaska Sarajeva nije još implementiran. Ne kažem da bi Sarajevo sutra trebalo biti u Evropi, ali bi proces je odavno trebao početi", između ostalog rekao je u intervjuu za RSE francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy. On je na evropskoj turneji tokom koje pokušava da "pronađe Evropu" sa svojom predstavom "Looking for Europe".

Nacionalistički protest ispred pekare u Borči

Nove prijetnje vlasniku pekare u Borči zbog nacionalnosti

Nakon incidenta ispred pekare "Roma" vlasnika albanske nacionalnosti Mona Đuraja u Borči, koga je verbalno napala grupa desničara uz nacionalističke parole, na Fejsbuku se nastavlja sa prijetnjama. Nekoliko desetina desničara okružilo je u subotu pekaru u beogradskom naselju Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, nakon što je na Fejsbuku objavljena fotografija jednog od zaposlenih u toj pekari sa albanskim simbolom, snimljena prije dvije godine. Đuraj za Radio Slobodna Evropa kaže da se brine za sigurnost svoje porodice.​

Hašim Tači, predsjednik Kosova

Tači za RSE: Bez sporazuma ove godine, gubimo deceniju

Predsjednik Kosova Hašim Tači u intervjuu za RSE kaže da će taksa od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi. Navodi i da samit u Berlinu nije proizveo rezultate, ali da ima veća očekivanja od sastanka u Parizu. "Uloga Sjedinjenih Država u ovom procesu je neizostavna", ocjenjuje Tači i dodaje da je protiv razmjene teritorije, ali da je za pripajanje Preševske doline Kosovu.

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Peking

Da li Kina spašava Vučića?

Koliko je para Kina uložila u Srbiju, da li su kineski krediti skuplji od onih koji se mogu dobiti na međunarodnom tržistu, zašto je Kina kupila dva najveća srpska gubitaša - Železaru Smederevo i Rudarsko topinačarski basen Bor, kako se Vučić hvali da Kinezi toliko ulažu u Srbiju zahvaljujući njegovim bliskim odnosima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom​, samo su neka od pitanja na koja u najnovijem Mostu RSe odgovaraju dva ekonomska analitičara iz Beograda - Miša Brkić i Mijat Lakičević.