Dostupni linkovi

Nove pretnje vlasniku pekare u Borči zbog nacionalnosti


Nacionalistički protest ispred pekare u Borči

Nakon subotnjeg incidenta ispred pekare "Roma" vlasnika albanske nacionalnosti Mona Đuraja u Borči, koga je verbalno napala grupa desničara uz nacionalističke parole, na Fejsbuku se nastavlja sa pretnjama, a objavljena je i njegova adresa na kojoj živi sa suprugom i decom. Đuraj za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da se brine za bezbednost svoje porodice i da će se obratiti policiji.

Nekoliko desetina desničara okružilo je u subotu pekaru u centru beogradskog naselja Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, nakon što je na Fejsbuku objavljena fotografija jednog od zaposlenih u toj pekari sa albanskim simbolom, snimljena još pre dve godine.

Đuraj za RSE kaže da je među napadačima bilo nepoznatih osoba, ali je prepoznao i svoje redovne mušterije kojima je besplatno davao hranu, pa prepričava razgovor koji je uobičajeno sa njima vodio pre upada u pekaru.

"Desetak njih sam prepoznao, koje sam hranio i kad su imali pare i kada nisu. Govorili su: 'Đuro, Đuro, brate nemam pare, mogu li nešto da jedem?' Izvol'te, ne sme niko biti gladan, dok sam ja ovde. Dok moja pekara radi, ne sme niko nikada da bude gladan, odgovarao sam", priča Đuraj.

Nakon upada u pekaru, prema njegovim rečima, razgovor je tekao drugačije.

"Đuro, kakva je ovo provokacija? Ja im odgovaram: 'Znaš me ko sam i šta sam, kakav sam čovek. Ja nisam na slici, vrlo dobro znaš bolje od mene da nisam u tom fazonu, nemam potrebe da pokvarim svoj miran život ovde. A treće, kako imaš obraza da mi uđeš sa tolikim ljudima unutra i da me napadneš i pokvariš mir? Jer svaki dan, kad nisi imao para, dolazio si ovde kao u svoju kuću, jeo si za džabe. Nikad nisi platio ništa'. On kaže: 'Jeste, to je tako, ali na slici je tvoj burazer'. Ja mu kažem da nema veze sa burazerom. Juče, čim sam saznao, taj čovek je dobio otkaz i otišao", kaže Đuraj.

Đuraj je iz Prizrena, živeo je u Švajcarskoj, a od pre osam godina je u Borči, gde je otvorio pekaru. I pored toga što je meštanima poznato da Đuraj, ne samo da ne pušta nikoga da izađe iz njegove pekare gladan, već tri godine priprema svakodnevno besplatnu užinu za decu migranata i izbeglica koja idu u obližnju osnovnu školu, niko se nije našao da se usprotivi okupljenima. Osude sa različitim konotacijama su usledile kasnije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić je poručio da će država zaštititi svakog svog građanina, ma koje vere i nacije bio. Ali je i dodao da je to i "unutarstranački sukob u jednoj od partija koje ja nazivam fašističkom....".

To je aluzija na informaciju da je među ekstremistima bio narodni poslanik Srđan Nogo, koji je isključen iz opozicionog pokreta Dveri u februaru ove godine zbog toga što je na antivladin protest "1 od 5 miliona" došao sa maketom vešala. Pre toga je ministar policije Nebojša Stefanović saopštio da je "okupljanje", koje je policija sve vreme obezbeđivala, proteklo bez ijednog incidenta. Da nije razbijeno ni jedno staklo. Stefanović je u saopštenju naveo da je o svemu obavešteno nadležno tužilaštvo, ali i optužio "pojedine političare, kako iz Beograda, tako i iz Prištine da o tom događaju iznose manipulacije".

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, Inicijativa mladih za ljudska prava i nekoliko opozicionih stranaka najoštrije su osudili ponašanje desničara ispred pekare u Borči i zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih upozorava da su opasne relativizacije ministra Stefanovića.

"To nije bio protest, već poziv na linč i raspirivanje mržnje. Ono što sad treba da usledi je hitna i adekvatna reakcija tužilaštva, pre svega, a onda i sudova koji bi procesuirali ove ljude", naglašava Milosavljević.

Iskustvo nam, međutim, govori, da počinioci neće biti procesuirani, kao što nisu ni oni koji su napadali pekare i ugostiteljske radnje u Srbiji 2014. godine, nakon fudbalske utakmice Srbija- Albanija, podseća Milosavljević.

Pravnica i aktivistkinja za ljudska prava Ivana Stjelja kaže da ima elemenata za krivičnu odgovornost.

"Ovakvim ponašanjem se izaziva mnogo veća društvena opasnost od 'naprslog stakla' i na mnogo dublji i ozbiljniji način se ugrožava pravni poredak Srbije. Mislim da ovde ima elemenata da policija i tužilaštvo reaguju, da ispitaju koje je krivično delo u pitanju, da li je izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti ili rasna i druga diskriminacija...", konstatuje Ivana Stjelja.

Za književnika Filipa Davida događaj u Borči nije izolovan incident, već svedoči o stanju u društvu. O zastrašujućoj mržnji koja se povećava.

"To prelazi u čisti rasizam. Sa druge strane, to govori o tome da smo bolesno društvo. Jednostavno rečeno, bolesno društvo", kaže David.

Svinjska glava je u našem vremenu simbol netolerancije prema migrantima: Filip David
Svinjska glava je u našem vremenu simbol netolerancije prema migrantima: Filip David

Prilikom incidenta u Borči u izlog pekare je ubačena jedna svinjska glava, a druga je stavljena na kola vlasnika albanske nacionalnosti. Svinjsku glavu kao simbol mržnje prema Jevrejima koristili su nacisti, a nije retkost da se danas ona stavlja ispred džamija.

Tim povodom Filip David kaže da je igrom slučaja filmski reditelj Goran Paskaljević ovih dana završio film u Italiji o jednom dečaku migrantu kome njegovi drugovi, vršnjaci podmeću - svinjsku glavu.

"Svinjska glava je u našem vremenu simbol netolerancije prema migrantima", dodaje Filip David.

Na društvenim mrežama pokrenuta je istovremeno akcija podrške pekaru Đuri, kako ga zovu u Borči, uz poziv da u petak 3. maja u 10 sati dođu kod njega na burek. Nama je vlasnik pekare "Roma" rekao da će pripremiti dovoljno bureka za sve koji dođu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG