Dostupni linkovi

Protest u beogradskom naselju zbog fotografije sa albanskim simbolom


Ilustracija
Ilustracija

Nekoliko desetina desničara okružilo je u subotu pekaru u centru beogradskog naselja Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, nakon što je jedan od zaposlenih u pekari na Facebook-u objavio fotografiju sa dvoglavim orlom.

Nakon poziva preko društvenih mreža, nekoliko desetina uglavnom mlađih muškaraca okupilo se ispred pekare ne dozvoljavajući ulazak kupcima, a automobil vlasnika koji je bio parkiran ispred objekta oblepili su nalepnicama „Kosovo je srce Srbije“ i „Nema predaje“, i na njega je, kako prenose beogradski mediji, stavljena i svinjska glava.

Vlasnik pekare “Roma” Mon Đuraj objavio je na svom Facebook profilu da je i za fotografiju, i sva dešavanja saznao preko društvenih mreža.

“Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju. Ne učestvujem u političkim, društvenim i nacionalnim aktivnostima, već samo obavljam svoju privrednu delatnost”, napisao je Đuraj.

Balkan Insight preneo je da je oko 50 ljudi bilo ispred pekare, kao i da je fotografija objavljenana Instagramu još 2017, a nedavno ju je jedan korisnik Fejsbuka podelio i na toj mreži.

Gjuraj je za Insajder demantovao navode pojedinih medija da je na fotografiji njegov sin jer on ima četiri godine, ali da je muškarac koji je objavio fotografiju jedan od zaposlenih u njegovoj pekari.

On je rekao da je dešavanja ispred pekare posmatrao preko sigurnosnih kamera i da je primetio da su okupljeni bacali flaše na pekaru.

Ispred pekare se za vreme okupljanja nalazila policajaca, ali nisu sprečili skup.

Osude protesta

Liberalno demokratska partija osudila je protest ispred pekare "Roma", ocenjujući da je u pitanju širenje mržnje prema sugrađanima albanske nacionalnosti, što predstavlja skandal i ozbiljan poziv nadležnim organima da reaguju.

"Zabraniti nekome slobodu kretanja, uništavati mu privatnu imovinu i pretiti mu samo zbog toga što je druge nacionalnosti ne može biti prećutano", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka je navela da je trenutna klima u društvu pogodna za sve vidove ekstremizma i da institucije i oni koji vode državu i grad Beograd treba da reaguju.

Protest je osudio i Pokret slobodnih građanakoji je pozvao nadležne organe da hitno reaguju zbog govora mržnje i ugrožavanja bezbednosti pripadnika albanske nacionalne manjine.

PSG je u saopštenju naveo da je ugrožavanje bezbednosti nedopustivo u društvu kakvo Srbija treba da postane.

"Ovaj incident, koliko god predstavljan kao pojedinačan, napad je na sve pripadnike manjinskih naroda i pokazuje da i dalje u delu društva postoji netrpeljivost prema nacionalnim manjinama. Srbija mora da bude država u kojoj svi gradjani, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, imaju jednaka prava koja se moraju poštovati bez izuzetka", saopštio je PSG.

XS
SM
MD
LG