EU: Pratimo slučaj 'Atlas'

Đukanović i Knežević

Evropska unija prati razvoj događaja u takozvanom slučaju 'Atlas', saopštila je za Radio Slobodna Evropa portparolka Evropske Komisije Maja Kocijančić.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da očekuje da “crnogorske vlasti djeluju brzo i učinkovito, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i fundamentalnim EU načelom vladavine prava”. Kocijančić dodaje da „svako moguće kršenje zakona treba da bude temeljno istraženo od strane odgovarajućih državnih organa, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za sprječavanje korupcije“.

Portparolka EK osvrnula se i na dosadašnje napade na medije, podsjetivši kako je u Izvještaju EK za 2018. ocijenjeno da nema napretka na polju slobode izražavanja u Crnoj Gori, te ponovila raniji stav, da se od vlasti očekuje da pokažu nultu toleranciju za prijetnje i napade na medije i da se suzdrže od davanja izjava koje mogu stvoriti ambijent nepogodan za slobodu izražavanja.

Takođe, u saopštenju Maje Kocijančić dostavljenom na upit Radija Slobodna Evropa piše i da Evropske Komisija veoma pažljivo prati sva događanja u vezi sa Radio televizijom Crne Gore, podsjećajući da bi Javni emiteri trebalo da su zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska, kako bi obavljali svoju ulogu objektivnog informisanja javnosti.

Na kraju, iz Evropske Komisije ponovo ističu kako očekuju temeljne, vjerodostojne i transparentne istrage svih napada na novinare, kao i identifikaciju i privođenje pravdi ne samo počinitelja, nego i nalogodavaca tih napada.

Nakon istrage Specijalnog tužilaštva protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, otvoreno je još nekoliko afera, među kojima je 'koverat' o mogućem nelegalnom finansiranju vladajuće Demokratske partije socijalista tokom izbornog procesa.

Biznismen Knežević, koji je u bjekstvu i kome je sud odredio jednomjesečni pritvor, emitovao je video snimak na kome predaje kovertu sa, prema njegovim riječima blizu 100.000 eura visokom funkcioneru DPS i bivšem gradonačelniku Slavljubu Stijepoviću za pokriće, kako je naveo - izbornih troškova vladajućeg DPS-a.

Vaš browser nepodržava HTML5

Tajni snimak Duška Kneževića

Opozicione partije zatražile su odgovornost vrha vladajuće partije zbog jakih sumnji da su postojali takozvani crni fondovi za finansiranje izborne kampanje.

Zahtjevaju raspravu u Skupštini Crne Gore o aferi 'koverat' kao i politički i pravni epilog ovog slučaja. Afera koja nedjeljama unazad potresa Crnu Goru, izazvala je reakciju Evropske komisije početkom januara, kada je traženo od vlasti u Podgorici brzu i efikasnu istragu o mogućoj političkoj korupciji i optužbama Kneževića na račun vrha vladajuće stranke.