Dostupni linkovi

Zvonko Veselinović na optužnici


Zvonko Veselinović
Zvonko Veselinović
Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv Zvonka Veselinovića. Šest meseci nakon što je uhapšen, ovaj biznismen sa severa Kosova, biće gonjen ne zbog organizovanja nereda na severu Kosova (kako ga označava Kfor, a sumnjiči EULEX), nego za dela privrednog kriminala.

I pucalo se na Jarinju u nemirima prošle godine kada je povređeno više od desetero ljudi a jaz između međunarodnih snaga i lokalnih Srba dodatno produbljen. Bio je to sukob za koji je Kfor tvrdio da postoji i snimak koji dokazuje da su glavni organizatori napada bili Zvonko Veselinović i njegov brat. Pola godine po hapšenju severnokosovski sukobi se ne pominju u optužnici protiv Veslinovića.

„Verovatno je Tužilaštvo podnelo optužnicu na osnovu materijalnih dokaza. I verovatno su Tužilaštvu dostavljeni jedino ti materijalni dokazi. Drugi materijalni dokazi su sklonjeni“, kaže jedan od kosovskih lidera, predstavnik tamošnjeg Srpskog pokreta obnove, Ranđel Nojkić govoreći o onome što je u Srbiji Veselinoviću stavljeno na teret.

Naime, on i dvojica njegovih sradnika Dragan Ćurčić i Milan Radojičić, sumnjiče se za nezakonito prisvajanje čak 32 kamiona lizing kompanije „Hipo Alpe Adrija lizing“, kako je za B92 objasnio i sam tužilac Miljko Radisaljević:

„Kamioni su nakon toga nuđeni na prodaju i korišćeni su na izgradnji auto puta Tirana – Priština. Deo kamiona je pronađen na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Mislim da će oni uskoro biti vraćeni.“

Opis je to jednog segmenta privrednog kriminala i to poprilično sitnog u Veselinovićevom slučaju ukoliko se u obzir uzumu, između ostalog, i spekulacije o njegovim vezama sa pre dve sedmice zbog šverca nafte i naftnih derivata na Kosovu uhapšenim Mentorom Bećirijem. Srpska optužnica tako sadrži samo deo onoga sa čim bi se Veselinović mogao dovesti u vezu.

„Sama činjenica da je Veselinović uhapšen na Kopaoniku a ne na Kosovu i Metohiji jasno govori o pokušaju spasavanja Zvonka Veselinovića. Jer da je bio uhapšen na prostorima Kosova i Metohije, a mi sada vidimo da postoje i te kako relevantni materijalni dokazi, optužnica protiv njega bi potpuno drugačija bila. Proces bi se vodio na sasvim drugačiji način“, navodi Ranđel Nojkić.

Centralni zatvor u Beogradu
Centralni zatvor u Beogradu
Od hapšenja polovinom decembra Veselinović se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu, a u međuvremenu mu je pritvor produžavan četiri puta.

Njegov advokat Goran Petronijević (poznat i kao zastupnik Radovana Karadžića, Svetlane Ražnatović i drugih) odbacuje mogućnost da su nadležni u Srbiji bili ipak blagi prema njegovom klijentu.

„Možda opravdano, a možda i ne, Zvonka Veselinovića vezuju za uspostavljanje i držanje barikada. Ali pošto je sada oportuno da se o tome govori, zato što je u to u to vreme bilo umešano i najviše državno rukovodstvo, onda ajmo Zvonka Veselinovića da gonimo po nečem drugom. Veselinović je simbol otpora na barikadama i to svi znaju. Ali to ovde srpske vlasti nisu spremne da kažu jer su i same u sve to umešane. I to je osnovna stvar“, uverava nas Petronijević.

Po sredi samo pritisak

U EULEX-u nisu želeli da komentarišu potez srpskog tužilaštva. Ipak, da od Veselinovića neće odustati govore i povremene akcije na njegovom slučaju od kojih je poslednja preduzeta 22. maja kada su pretresli kuću u kojoj žive njegovi roditelji u selu Doljane kod Zvečana.

Mada je sama operacija bila poprilično trapava, pa su pripadnici poljske i francuske policije najpre upali u komšijsku kuću, ipak su tokom dva sata pretresa zaplenili dva komada oružja, municiju i dokumentaciju.

Lolakalna zajednica je munjevito reagovala pa je istog dana predsednik Opštine Zvečan Dragiša Minović zapretio da se svaka dalja saradnja sa EULEX-om prekida.

Do sada nismo videli načine na koje je Zvečan obustavio saradnju sa EULEX-om. Istovremeno u susednoj Mitrovici, severnom delu podeljenog grada, predsednik Opštine Krstimir Pantić kaže da je srpska optužnica protiv Veselinovića dokaz da mnoge ocene međunarodne zajednice po kojima je upravo on nosilac otpora barikadama, ne stoje:

„Želimo da se ispita svaki detalj. Da se utvrde zaista činjenice vezane za kojima je bio izložen gospodin Veselinović i njegova porodica. I da se na taj način spere ljaga i sa Srba na severu pokrajine.“

„Zaista treba dosta dokaza da se opravda hapšenje čoveka koji je pomogao Srbima da izdrže ova tri najteža meseca“, kazao je Tomislav Nikolić u decembru.

Upitan da li se ovim stvaraju uslovi u kojima bi Veselenović prosto mogao da se „izvuče“ za dela koja mu EULEX i Kfor stavljaju na dušu, Pantić kaže kako je siguran da je po sredi bio samo pritisak na Veselinovića ali i Srbe na severu Kosova. „Kako bi odustali od svog mirnog otpora“, Pantićeve su reči.

I danas, kako su pokazali sukobi od pre dve sedmice, kada se proceni da postoji potreba - građani se sirenama pozivaju na barikade. Protesti su očigledno organizovani ali da je Veselinović zaitsta mogao biti mozak čitavog sistema.

Podsetimo se kako je nakon njegovog hapšenja reagova Tomislava Nikolića, koji je u međuvremenu postao predsednik države:

„Zaista treba dosta dokaza da se opravda hapšenje čoveka koji je pomogao Srbima da izdrže ova tri najteža meseca“, kazao je Nikolić u decembru.

Za Veselinovića se zna da je bliak Nikolićevim naprednjacima ali smanjenju konfuzije vezano za severnokosovske prilike nije doprineo ni raniji predsednik Boris Tadić koji je tek posle četiri meseca krize, u novembru, napravio obrt i pozvao na uklanjanje barikada. Šta je danas drugačije?

„Nakon ovih izbora vlasti žele da taj problem skrenu na sporedni kolosek. Time bi se zaparvo opravdali i svi oni nedolični komentari. Mislim na izjave od strane sadašnjeg predsednika Srbije, zatim od strane državnog sekretara Ministarstva za Kosovo i Metohiju, kao i samog ministra u tom Ministarstvu. Svi su oni u samom startu, kada smo mi govorili o čemu se zapravo radi, navodili da je Zvonko patriota“, kaže Ranđel Nojkić.

Patriota po meri severnokosovskih prilika i politike na kojoj Srbija insistira.
XS
SM
MD
LG