Dostupni linkovi

Veselinović uhapšen zbog oružja, ostaje u pritvoru


Zvonko Veselinović, foto: politika.rs
Zvonko Veselinović, foto: politika.rs
Zvonko i Žarko Veselinović, uskoro bi trebalo da, uz krivične prijave, budu izvedeni pred istražnog sudiju, saopšteno je iz policijske uprave Kraljevo, koja im je, nakon privođenja, odredila zadržavanje od 48 časova.

U razlozima hapšenja se međutim, ne pominju tvrdnje KFOR-a da su braća Veselinović glavni organizatori napada na pripadnika te misije, te za sada nije poznato da li će privođenje omogućiti da se istraže i sukobi na prelazima Jarinje i Jagnjenica, gde je povređeno više vojnika KFOR-a.

Zvonko Veselinović iz Zvečana, priveden je u Srbiji “pod osnovanom sumnjom da je izvršio krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija”, zvanično je saopšteno iz policijske uprave grada Kraljeva.

Njegov brat Žarko, sumnjiči se za “zloupotrebu službenog položaja podstrekivanjem”. Drugi detalji za sada nisu poznati, pa se tako ne zna da li će biti istražena i uloga braće Veselinović u napadu na pripadnike KFOR-a na prelazima Jarinje i Jagnjenica, na šta ukazuje ta međunarodna misija.

Reagujući na privođenje Veselinovića, Ministarstvo za Kosovo je samo saopštilo da srpska policija nema nadležnost da vodi istrage za događaje koji su se odigrali na teritoriji Kosova, te da je o privođenju obavešten specijalni tužilac za organizovani kriminal.

I ministar policije Ivica Dačić, još pre nego što je Veselinović priveden, rekao je da, u slučaju njegovog privođenja, nije moguće izručenje nikome sa Kosova.

“Ne dolazi u obzir bilo kakvo, da tako kažem, izručenje nekome ko se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, tu mislim na Euleks ili prištinske vlasti, jer mi Kosovo, kao što znate, smatramo našom državom”, rekao je Dačić 13. decembra.

Iznuđen potez

Iako izjave date i pre i posle Veselinovićevog privođenja, ukazuju da ono možda neće “baciti novo svetlo” na napade na pripadnike KFOR-a, predsednik ogranka Srpskog pokreta obnove na Kosovu, Ranđel Nojkić, koji je više puta ukazivao da na barikadama koje su postavili lokalni Srbi ima i kriminalaca, te u tom kontekstu pominjao i braću Veselinović, veruje međutim da će srpske vlasti sarađivati sa međunarodnim misijama.

“Mislim, pre svega da je i ovaj potez iznuđen upravo optužnicom koju je Euleks pokrenuo i izjavom komandanta Kfor-a koji je vrlo jasno Zvonka
Ranđel Nojkić, foto: medijacentar.info
Ranđel Nojkić, foto: medijacentar.info
Veselinovića označio kao jednog od nosilaca svih tih aktivnosti. Apsolutno očekujem da će se, ako Euleks bude tražio da on bude isporučen, ako ništa više barem dostaviti svi potrebni podaci. Vrlo jasno govori i činjenica da je akcija usledila na osnovu dokaza koje je upravo Euleks dostavio zvaničnicima iz Beograda, prema tome očekujem saradnju i da će se ova stvar do kraja razrešiti”, kaže Nojkić.

Istovremeno je međutim, najveća opoziciona partija, Srpska napredna stranka, koja je u javnosti ranije povezivana s Veselinovićem, izrazila sumnje u razloge njegovog privođenja.

Lider naprednjaka, Tomislav Nikolić, rekao je da Veselinovića ne treba optuživati da je kriminalac pre rezultata istrage, ali je dodao da je potrebno dosta dokaza kako bi se njegovo hapšenje opravdalo.

“Zaista treba dosta dokaza da se opravda hapšenje čoveka koji je pomogao Srbima da izdrže ova tri najteža meseca. Dakle, čekam da vidim za šta se on uopšte optužuje i šta mu se stavlja na teret, a onda ćemo vam vrlo lako dati izjave. Nikada nijednog kriminalca nećemo da zaštitimo, ali mi se čini veoma indikativnim zašto Veselinovića hapse baš u ovom momentu", rekao je Nikolić.

Političke veze

Poput ove opozicione partije, i od pojedinih predstavnika vlasti se, dok predsednik Boris Tadić, u foto - finišu odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, nije pozvao na uklanjanje barikada, više puta moglo čuti da tvrdnje da na njima ima kriminalaca, predstavljaju pokušaj kriminalizacije kosovskih Srba.


Ranđel Nojkić, funkcioner SPO-a, jedne od retkih stranaka vladajuće koalicije koja je tražila zaokret u zvaničnoj politici prema Kosovu, nada se da će istraga o Veselinoviću, razotkriti i njegove političke veze u Srbiji, koje, siguran je, postoje.

“Zadnji događaji, zadnje reakcije zvaničnika Beograda to govore, s tim, što kada govorim o zvaničnicima, to je jedna lepeza, to nije samo trenutna,
Novi Pazar
Novi Pazar
aktuelna vlast. To je i prethodna vlast i deo opozicije. Da vas podsetim da su u grupi u kojoj je Zvonko Veselinović uhapšen u Novom Pazaru sa heroinom, bili i ljudi sa zvaničnim legitimacijama Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. To vam vrlo jasno govori o čemu se radi i ko ga je štitio” kaže Nojkić.

Godinama unazad, Veselinović se u medijima pominje kao kontroverzni bisnismen sa severa Kosova, a označavan je i kao organizator ilegalne ekonomije, pre svega šverca nafte. Prema istim navodima, do sada je hapšen barem pet puta.

Tako je 1999. navodno hapšen zbog organizovanog krijumčarenja automobila, zatim juna 2003. u Novom Pazaru sa više od tri kilograma heroina, u aprilu 2004., u Mitrovici zbog sumnje da je počinio ubistvo, a 2005. u istom gradu ga je zbog krađe automobila uhapsila policija UN-a.

Tokom 2006. navodno je hapšen zbog šverca robe iz Srbije. Nema međutim izveštaja da je bilo koji od tih slučajeva dobio epilog na sudu.

Veselinovići odavno na listi osumnjičenih za kriminal

Veselinovići odavno na listi osumnjičenih za kriminal

Amra Zejneli

Uhapšeni Zvonko i Žarko Veselinović već duže vreme figuriraju na listi osumnjičenih za mnoga kriminalna dela na Kosovu. I pored toga što su nekoliko puta hapšeni, njihovi slučajevi nisu stigli do suda.

Glavni tužioc Okružnog tužilaštva u Mitrovici Shyqri Syla u izjavi za RSE je kazao da je u toku preliminarna istraga prikupljanja informacija o neredima na severu Kosova, te da su na listi mogućih osumnjičenih za te nerede i braća Veselinović.

„Na listi osumnjičeni se nalaze i braća Veselinović, i zbog barikada, ali i zbog napada na vojnike KFOR-a u Rudaru i Jagnejnici“, kazao je Syla.

On je, međutim, dodao da se te istrage ne ograničavaju samo na poslednja dešavanja na severu.

„Istrage su složene i obuhvataju sve moguće zločine koji su se desili u severnom delu Kosova i nisu ograničeei samo na poslednja dešavanja. Braća Veselinović su posebno poznata zbog ilegalne trgovine naftnim derivatima. Prethodno su bili otvoreni slučajevi za ilegalnu trgovinu, za ilegalno posedovanje oružja, ali to nije stiglo do suda“, kazao je Syla.
XS
SM
MD
LG