Dostupni linkovi

Zaposleni novom Kolektivnom ugovoru kineskog 'Ziđina' ne veruju


Sedište kompanije "Ziđin" koja je preuzela 2018. godine RTB Bor
Sedište kompanije "Ziđin" koja je preuzela 2018. godine RTB Bor

Odbor sindikata Nezavisnost pri kompaniji “Srbija Ziđin Koper” iz Bora najavio je u sredu 23. juna da će pozvati zaposlene u tom metalurškom kompleksu na proteste koji će se organizovati od ponedeljka 28. juna zbog predloga novog Kolektivnog ugovora koga smatraju nepovoljnim za radnike.

Iz kompanije stacionirane u gradu na istoku Srbije, pak, tvrde da će novim Kolektivnim ugovorom plate radnika biti povećane.

“Srbija Ziđin Koper” je u većinskom vlasništvu kineske “Zijin International Mining Company Limited”, čije sedište je u Hong Kongu.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojasnio Časlav Gavrić, glavni poverenik sindikata Nezavisnost u “Ziđinu Koperu”, nije reč o štrajku, već protestima koji će biti održavani nakon radnog vremena.

“Sindikati su stava da ne treba remetiti proces proizvodnje tako da ćemo nezadovoljstvo izraziti nakon radnog vremena”, kaže Gavrić.

U čemu je problem sa novim Kolektivnim ugovorom?

Gavrić kaže da su pregovori za zaključenje novog Kolektivnog ugovora započeli 4. januara i još uvek nisu okončani. Do sada je održano 12 sastanaka predstavnika rukovodstva “Ziđina” i sindikata.

Prethodni Kolektivni ugovor je istekao 22. juna, a poslovodstvo kompanije je 23. juna oglasilo privremeni Pravilnik o radu.

Kompanija je, prema njegovim rečima, ponudila znatno nepovoljnije uslove u odnosu na prethodni ugovor.

“Suština je da poslodavac želi da ‘zakuca’ zaradu i da u delu koji se tiče zarada nema više stava koji je postojao do sada da se cena rada usklađuje sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta”, kaže Gavrić.

Socijalno-ekonomski savet je nezavisni organ koje čine predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, sa zadatkom da uspostavlja socijalni dijalog i podstiče mirno rešavanje kolektivnih radnih sporova.

On podvlači da je poslodavac novim Kolektivnim ugovorom umanjio prava radnika u oblastima koje se tiču uvećanja i naknada zarade. To se, kako objašnjava odnosi na noćni, prekovremeni i smenski rad, kao i na rad u vreme državnih praznika i tokom vikenda.

Problem je i što “Ziđin” planira da ubuduće obračunava osnovnu zaradu prema radnom učinku, što do sada nije bilo slučaj.

“Kako su nam to predstavili tokom pregovora, poslodavac je zamislio da tokom godine nagrađuje i kažnjava zaposlene kroz neko bodovanje, tako da bi na kraju kroz radni učinak umanjivao ili povećavao osnovnu zaradu. S druge strane, mi tvrdimo, a to je i odredba Zakona o radu, gde se kaže da osnovna zarada mora da bude jednaka za poslove iste vrednosti i iste kvalifikacione strukture”, objašnjava Gavrić.

Prosečna plata u “Ziđinu” je do sada bila 97.000 dinara (oko 830 evra). Kako kaže Gavrić, sindikat Nezavisnost je u januaru, kada je rukovodstvo “Ziđina” ponudilo svoj predlog novog Kolektivnog ugovora, uradio analizu zarada kojom je utvrđeno da bi zarada na ključnim radnim mestima u proizvodnji bila manja u rasponu od 27.000 do 37.000 dinara (od 230 do 315 evra).

U sindikatu Nezavisnost kažu da tokom pregovora, rukovodstvo Ziđina nije dostavilo nijedan dokument koji su tražili predstavnici radnika. Prema Gavrićevim rečima, sindikate je najviše interesovalo koliko je učešće zarada zaposlenih u troškovima i prihodima poslodavca za prošlu godinu.

“Prema našim saznanjima, poslodavac je u prošloj godini ostvario oko 680 miliona dolara prihoda, a već u prvom kvartalu ove godine je ostvario 222 miliona prihoda, što je znak da će u ovoj godini biti ostvaren veći prihod i veća dobit nego na kraju prošle godine. Zato sindikati i traže da uspeh poslodavca zaposleni prate i kroz povećanje zarade, odnosno mogućnost da u kolektivnom ugovoru ima i povećanje zarade”, kaže Gavrić.

Šta kažu u ‘Ziđinu’?

Poslovodstvo Ziđina saopštilo je 23. juna da je aktuelni Pravilnik o radu predlog Kolektivnog ugovora poslovodstva, koji je izmenjen u skladu sa velikim brojem zahteva sindikata. Dodaje se da je kompanija na taj način izašla u susret sindikalnim zahtevima u vezi sa dužinom godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, uvećane zarade, otpremnina pri odlasku u penziju i nagrada.

Tvrde i da se kompanija obavezala da utvrdi i isplaćuje nagrade za sticanje sertifikata, licenci i diploma, nagrade za zaposlene koji rade u otežanim uslovima, kao i nagrade za radni učinak i uštedu vremena i troškova prilikom obavljanja posla.

“Osnovne zarade zaposlenih neće biti smanjene. Štaviše, biće uvećane”, navodi se u dokumentu upućenom reprezenativnim sindikatima.

Bazična borba za pravo na jasan iznos plate

Danilo Ćurčić, iz nevladine Inicijative A11, kaže za RSE da je mnogo toga nepoznato u predlogu novog Kolektivnog ugovora i napominje da bi sindikati tokom pregovora sa “Ziđinom” morali da insistiraju na tome da se jasno definiše kolika će biti zarada.

“Ono što je zabrinjavajuće jeste da smo došli u situaciju da radnici treba da se bore za svoje najbazičnije pravo da znaju kolika će im biti zarada na kraju meseca. To je neka vrsta signala koji ukazuje na to kako funkcionišu stvari u pogledu radnih odnosa, da vi u progovorima o Kolektivnom ugovoru pregovarate o tome da iznos zarade bude izvesan, kako bi inače i trebalo da bude”, kaže Ćurčić.

On podvlači da nagrade o kojima govori kompanija “Ziđin koper” ne znači da će zaposleni sigurno dobiti.

“To je, pretpostavljam, i ono na čemu sindikati insistiraju: da postoji izvesnost u pogledu toga kolika je zaista zarada”, kaže Ćurčić.

Prema njegovim rečima, u situacijama kada odredbe Kolektivnog ugovora nisu u skladu sa zakonom, primenjuju se odredbe Zakona o radu.

“U tom smislu postoji neka vrsta sigurnosti za radnike da bi minimalna zarada morala da bude u skladu sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta”, objašnjava Danilo Ćurčić.

Diskriminisanje radnika

Četiri reprezentativna sindikata su pre oko dve nedelje saopštili da menadžment kompanije “Srbija Ziđin koper” krši prava zaposlenih i diskriminiše radnike radi sticanja profita. Kako objašnjava Časlav Gavrić, poslodavac je starije zaposlene, koji nisu stekli uslove za penziju, degradirao na najniža radna mesta i kroz anekse ugovora im smanjio zarade.

“U slučaju žena to su poslovi vrtlara, a kod muškaraca su to raznorazni poslovi uzorkivača, transportnih radnika i slično”, kaže Gavrić.

Kineski rudarski gigant "Ziđin" je od 2018. godine većinski vlasnik rudnika bakra u Majdanpeku, odnosno preduzeća Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor čiji je taj rudnik bio deo.

Pritužbe kineskih radnika

Na loš odnos kompanije “Ziđina” ranije su ukazivali i radnici iz Kine koji rade u rudniku “Čukaru Peki” u Boru, a koji je takođe u vlasništvu kineskog kapitala. Neki od njih su ranije posvedočili za RSE da su smešteni u nehumanim uslovima, te da imaju zabranu kretanja van kampa u kojem su smešteni.

Njih je angažovala firma “Jinshan construction“, koja je u vlasništvu „Ziđina“
Zbog toga je početkom ove godine 50 kineskih radnika protestovalo ispred sedišta “Ziđina” u Boru, tražeći bolje uslove za rad.

Nehumani životni uslovi za radnike iz Kine u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

Prema informacijama Radija Slobodna Evropa, inspekcija rada je u oktobru 2020. izvršila nadzor kod poslodavca „Jinshan construction“ zbog povrede na radu kineskog državljanina u fabričkom krugu „Srbija Ziđin Koper“.

Inspektor je tada doneo dva rešenja o uklanjanju nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Podnet je i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca jer je radnik koristio skele koje nisu bile postavljane i održavane u skladu sa propisima.

Inspekcija rada je za RSE navela da uslovi smeštaja kineskih državljana nakon radnog vremena nisu u nadležnosti inspekcije rada.

Problemi i zbog zagađenja životne sredine

Osim inspekcije rada, “Ziđin koper” je ove godine posetio i inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike, nakon što su ekološki aktivisti ukazali na zagađenje reke Pek na području u blizini postrojenja ove kompanije, gde su, prema izveštajima medija, zabeležene povećane koncentracije teških metala.

Rudarski inspektor naložio je u maju kineskoj kompaniji da izgradi dodatne kanale i bazene za prečišćavanje vode u cilju zaštite od zagađenja reke Pek.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u aprilu saopštilo da je uvelo privremenu zabranu rada za rudnik “Jama” koji je u vlasništvu “Ziđina”, zbog ugrožavanja životne sredine.

U Boru je prethodnih godina održano više protesta zbog zagađenja vazduha koji je, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine iz 2019. godine, bio u trećoj kategoriji zagađenja zbog prekomerne koncentracije sumpor dioksida.

„Ziđin“ je u septembru prošle godine zaustavio rad topionice bakra zbog remonta. Razlog prevremenog remonta je, kako je objašnjeno, povećana emisija dimnih gasova u tom periodu, usled kvara na opremi pogona, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

XS
SM
MD
LG