Dostupni linkovi

Ministarstvo rudarstva Srbije završilo inspekciju kineske kompanije 'Ziđin'


Sedište kompanije "Ziđin" koja je preuzela 2018. godine RTB Bor
Sedište kompanije "Ziđin" koja je preuzela 2018. godine RTB Bor

Rudarski inspektor naložio je kineskoj kompaniji "Ziđin Koper" (Zijin Copper) da izgradi dodatne kanale i bazene za prečišćavanje vode u cilju zaštite od zagađenja reke Pek u Majdanpeku, na istoku Srbije, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kineski rudarski gigant "Ziđin" je, inače, od 2018. godine većinski vlasnik rudnika bakra u Majdanpeku, odnosno preduzeća Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor čiji je taj rudnik bio deo.

Iz Ministarstva navode da je "Ziđin" predložio izgradnju efikasnijeg mehanizma prečišćavanja vode i to će, prema navodima Ministarstva, biti realizovano za 45 radnih dana.

“Kompanija je odradila čišćenje nataloženog materijala iz korita reke Mali Pek kod pogona Novo Srebro, ostaje zadatak da se u koordinaciji sa Javnim vodovodnim preduzećem Srbijavode odradi sređivanje vodnog zemljišta na desnom koritu reke”, navode iz Ministarstva rudarstva.

Zagađenje reke Pek je problem na koji su u Srbiji ukazali ekološki aktivisti, a mediji su izveštavali o uvećanoj koncentraciji teških metala u ovoj reci.

Iz Ministarstva ističu da je formirana radna grupa tri nadležna ministarstva za zagađenje reke Pek.

Kako se navodi u odgovoru za RSE, radna grupa “analizira i uzorke vode iz kanalizacije grada, koji pokazuju i organsko, ali i hemijsko zagađenje koje putem kanalizacije dolazi do reke, uzorke vode ispred i iza uliva rudničkih voda.. podatke o zagađenju svih pritoka reke od starih rudarskih aktivnosti”.

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije je 13. aprila za Televiziju K1 izjavila da kada je reč o zaštiti reke Pek, "Ziđin" mora do 30. aprila da završi novo postrojenje za prečišćavanje vode.

Mediji su prethodnih dana objavili saopštenje kompanije "Ziđin" da je ova kompanija ispunila sve zahteve inspekcijskog tima koji se tiču zagađenja reke Pek.

Iz kompanije "Ziđin" su u aprilu za RSE naveli da je ta kompanija po nalogu rudarske inspekcije obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik Jama u Boru u istočnoj Srbiji.

Radovi su, prema navodima iz odgovora, obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima.

XS
SM
MD
LG