Dostupni linkovi

Gradonačelnik najavio tužbu protiv “Ziđina”, ako se zagađenje nastavi


Sedište kineske kompanije "Ziđin".

Odbornici opozicije u Skupštini Grada Bora upozorili su na alarmantno višemesečno zagađenje gasovima i teškim metalima iz pogona topionice bakra kompanije "Ziđin" i najavili proteste građana, a gradonačenik Aleksandar Milikić je rekao da će, ako se zagađenje nastavi, podneti krivičnu prijavu protiv ove kompanije.

Kineska komanija “Ziđin Majning” (Zijin Mining Group) je krajem 2018. godine preuzela Rudarsko-topioničarski basen BOR (RTB Bor), a tim ugovorom se obavezala i da će u rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Odbornici Vlaške stranke "Most" Milivoje Janošević i Vlaške narodne stranke Predrag Balašević zatražili su na sednici Skupštine grada zakazivanje hitne sednice na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila zagađenje iz pogona nekadašnjeg RTB Bor.

Žrtvuje se zdravlje građana zarad nečijeg profita

"Da li je moguće da ćemo žrtvovati zdravlje našeg stanovništva zarad nečijeg profita? Ovo se neće dobro završiti jer se ljudi spremaju na velike proteste, i u gradu i u selima", upozorio je Janošević.

Balašević je ekološku situaciju u Boru ocenio kao alarmantnu i podsetio na merenja koja pokazuju gotovo svakodnevna prekoračenja ne samo sumpor-dioskida već i teških, kancerogenih, metala, olova, kadmijuma i arsena.

Odbornik Narodne stranke Dragan Marković, je rekao da je ekološki republički inspektor na godišnjem odmoru, ali i ocenio da "od njega do sada nije bilo nikakve koristi".

Gradonačelnik najavio krivične prijave protiv zagađivača

Odgovarajući na izjave iz opozicije, koja se posle dužeg vremena vratila u skupštinske klupe, gradonačelnik je rekao da je do sada u više navrata upozoravao rukovodstvo "Ziđina" ali i ministra rudarstrva i energetike Aleksandra Antića na prekomerna zagađenja, i najavio krivične prijave protiv zagađivača.

"Životi naše dece i nas samih su ugroženi, i grad će se institucionalno boriti da se taj problem reši. Ministarstva će morati da 'čvršće i odgovornije' razgovaraju sa kompanijoim “Ziđin”, koja je sa državom Srbijom u RTB ušla u strateško partnerstvo", rekao je Milikić.

On je dodao da građani Bora više ne mogu da trpe velika zagađenja vazduha štetnim materijama.

"Ako se zagađenje ubuduće nastavi, ja ću kao gradonačelnik podneti krivičnu prijavu, i to odgovorno tvrdim i pred gradjanima i pred Vladom Republike Srbije", kazao je gradonačelnik.

Milikić je ocenio da je “Ziđin” okosnica ekonomskog razvoja Bora, da je budžet zahvaljujući proizvodnji bakra veći za 1,2 milijarde dinara, ali da se zbog zagađenja mora uraditi, kako je rekao, "revizija odnosa".

Gradonačelnik je otkrio i da Ministarstvo ekologije nije odgovorilo na dostavljeni lokalni akcioni plan, da je u fiokama držan duže nego što to zakon predviđa, a onda je poslat nazad na usaglašavanje.

Protest u Boru: Hitno smanjite zagađenje vazduha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
XS
SM
MD
LG