Dostupni linkovi

Kineski Zijin Mining u Srbiji dobio dozvolu za rudarski projekat ‘Čukaru Peki’


Kop basena u Boru u istočnoj Srbiji, fotoarhiv

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je rešenje kojim se kineskoj rudarskoj kompaniji „Ziđin majning“ (Zijin Mining) odobrava izgradnja rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova za rudnik bakra i zlata „Čukaru Peki“ u istočnoj Srbiji, na oko pet kilometara od Bora.

“Rudarskim projektom predviđena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude”, navedeno je u saopštenju objavljenom 14. juna na zvaničnom sajtu ministarstva.

Takođe se navodi da ukupna vrednost investicija na projektu „Čukaru Peki“ iznosi 474 miliona evra a da će rudnik biti otvoren u poslednjem kvartalu 2021. godine.

“Otvaranjem ovog rudnika, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto”, navelo je resorno ministarstvo.

Kompanija Zijin Mining je 2019. kupila od američke kompanije Friport MekMoran (Freeport McMoran) donju zonu nalazišta rezervi bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora za 390 miliona dolara, čime je postala jedini vlasnik tog nalazišta.

Rudnik “Čukaru Peki” nedavno je bio u fokusu javnosti kada su se kineski radnici žalili na nehumane uslove rada u rudniku, o čemu je Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio istraživanje.

Nehumani životni uslovi za radnike iz Kine u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

Ovim projektom kineska kompanija Zijin Mining je proširila svoje uporište u Srbiji, nakon što je u decembru 2018. preuzela lokalnog proizvođača bakra Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor uplativši 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

XS
SM
MD
LG