Dostupni linkovi

Osuda napada na prostorije 'Žena u crnom' u Beogradu


Napad na prostorije "Žena u crnom", 12. jul, 2022.

Neformalna grupa "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" osudila je 13. jula napad na prostorije organizacije "Žene u Crnom" koji se desio 12. jula u Beogradu.

Kako su naveli u saopštenju, napad na "Žene u crnom" desio se zbog njihovog "hrabrog i doslednog otpora ratnim politikama i zločinima, nakon što su učestvovale u akciji Dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici".

"Pored 'Rusa, Ukrajinaca, Belorusa i Srba zajedno protiv rata', "Žene u crnom' su jedina organizacija u Srbiji koja je od prvog dana javno protestovala protiv zločinačke agresije na Ukrajinu, uprkos opštoj ravnodušnosti ili čak otvorenoj podršci toj jednostranoj agresiji", naveli su iz te neformalne organizacije.

Pored najoštrije osude napada, "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" zahtevaju neodložnu policijsku istragu i kažnjavanje počinilaca.

"Nekažnjeno napadanje neistomišljenika je put ka diktaturi i ratu, kao što jasno vidimo na primeru Putinove Rusije, gde je sve počelo od sličnih napada na neistomišljenike. Prvo napadaju neistomišljenike, potom ih tuku, zatim ih truju i hapse a onda započinju rat", naveli su u saopštenju.

Napad na prostorije "Žena u crnom" desio se 12. jula tokom popodnevnih časova, kada je, kako je saopštila ova organizacija, nepoznati muškarac ušao u zgradu prethodno se predstavivši kao poštar, da bi zatim na vrata organizacije i stepenice prosuo farbu crvene boje.

Dan nakon toga, aktivisti i aktivistkinje ove organizacije okrečili su vrata i zgradu vratili u prethodno stanje.

Ovo je za godinu dana drugi napad na prostorije i aktiviste ove organizacije, a prethodni se desio 29. novembra 2021, kada su na ulaznim vratima stana u kome se nalaze njihove prostorije osvanuli grafiti mržnje zajedno sa natpisima na kojima se između ostalog, slavi haški osuđenik Ratko Mladić, a aktivisti nazivaju pogrdnim imenima.

Nepoznati počinioci su i ranije ispisivali poruke u kojima slave ratne zločince na vratima "Žena u crnom". Tri grafita protiv "Žena u crnom", uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u ratu u BiH, ispisana su u oktobru 2021. na vratima prostorija te organizacije u Beogradu.

Policija se povodom toga nije izjašnjavala.

Kako kažu, uprkos napadima i pretnjama "Žene u crnom" će i dalje zahtevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime.

XS
SM
MD
LG