Dostupni linkovi

Ponovo napad na prostorije organizacije 'Žene u crnom' u Beogradu


Ulazna vrata NVO "Žene u crnom" na koja je nepoznati muškarac bacio konzervu crvene farbe, 12. jul 2022.
Ulazna vrata NVO "Žene u crnom" na koja je nepoznati muškarac bacio konzervu crvene farbe, 12. jul 2022.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" saopštila je da su njihove prostorije u Beogradu napadnute 12. jula kada je nepoznati muškarac ušao u zgradu bacivši konzeru crvene farbe na ulazna vrata i stepenište.

Kako se navodi u saopštenju "Žena u crnom", muškarac im se predstavio kao poštar.

"Ovaj napad se desio u kontekstu obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su "Žene u crnom" organizovale 10. i 11. jula 2022. godine. Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva", navodi se u saopštenju.

Ovo je za godinu dana drugi napad na prostorije i aktiviste ove organizacije, a prethodni se desio 29. novembra 2021, kada su na ulaznim vratima stana u kome se nalaze njihove prostorije osvanuli grafiti mržnje zajedno sa natpisima na kojima se između ostalog, slavi haški osuđenik Ratko Mladić, a aktivisti nazivaju pogrdnim imenima.

"Smatramo da se iza ovog napada koji je izveo nepoznati počinilac legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike", stoji u saopštenju "Žena u crnom".

Organizacija je poručila i da je država obavezna da zaštiti sve koji se bore za zaštitu ljudskih prava.

"Ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao, svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su 'Žene u crnom' izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade", navode.

Poruke mira iz Beograda na 30. godišnjicu opsade Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Kako kažu, uprkos napadima i pretnjama "Žene u crnom" će i dalje zahtevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime.

Nepoznati počinioci su i ranije ispisivali poruke u kojima slave ratne zločince na vratima "Žena u crnom". Tri grafita protiv "Žena u crnom", uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u ratu u BiH, ispisana su u oktobru 2021. na vratima prostorija te organizacije u Beogradu.

Policija se povodom toga nije izjašnjavala.

Aktivistkinje "Žena u crnom" su u prethodnom periodu više puta upozoravale na grafite i murale kojima se slavi Ratko Mladić, a učestvovale su i u akcijama pokušaja njihovog brisanja. Međutim, desno orijentisane grupe bi ih uvek ponovo ispisivale.

XS
SM
MD
LG