Dostupni linkovi

Performansom u Beogradu protiv rata u Ukrajini


Aktivisti i građani na performansu protiv rata u Ukrajini, Beograd, 13. april 2022.
Aktivisti i građani na performansu protiv rata u Ukrajini, Beograd, 13. april 2022.

Aktivistkinje i aktivisti nevladine antiratne organizacije "Žene u crnom" održali su 13. aprila u centru Beograda još jedan performans pod nazivom "Stop ratu u Ukrajini", protiveći se invaziji Rusije na Ukrajinu.

Aktivisti i građani su u Knez Mihailovoj ulici držali transparente sa natpisima "Žene u crnom protiv rata", "Stop okupaciji Ukrajine", "Putin = ratni zločinac", "Putina u Hag", kao i baner sa ispisom "Stop ratu u Ukrajini" na ruskom, ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Performans je i ovaj put obezbeđivala policija.

Aktivistkinje i aktivisti "Žena u crnom" sa transparentima na performansu protiv rata u Ukrajini u Beogradu, 13. april 2022.
Aktivistkinje i aktivisti "Žena u crnom" sa transparentima na performansu protiv rata u Ukrajini u Beogradu, 13. april 2022.

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim udarima.

Ukrajina istražuje više od 4.000 slučajeva ratnih zločina, izjavila je početkom aprila u glavna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova. Među njima i zločine ruskih snaga nakon povlačenja iz grada Buča u blizini Kijeva, gde su nađene stotine tela civila na ulicama i drugim lokacijama.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je martu da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Moskva je odbacila optužbe i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva "specijalnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog suseda.

Ukrajina istražuje na hiljade zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

Više od 4,4 miliona izbeglica napustilo je Ukrajinu od početka invazije, podaci su Ujedinjenih nacija.

UN su saopštile da je još oko 7,1 milion ljudi raseljeno unutar Ukrajine zbog rata.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, a prethodno je podržala rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

Nije se, međutim, nije priključila sankcijama Evropske unije Moskvi, zbog čega iz Brisela raste pritisak na Beograd.

Srbija je jedna od retkih država u kojima su održavani i skupovi podrške Rusiji.

XS
SM
MD
LG