Dostupni linkovi

Grafiti mržnje ponovo na prostorijama 'Žena u crnom' u Beogradu


Aktivistkinje Stanislava Staša Zajović ("Žene u crnom") i Nataša Kandić na protestu na Platou Milana Mladenovića, u centru Beograda, zbog novog grafita (murala) koji slavi osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, 25. novembra 2021.
Aktivistkinje Stanislava Staša Zajović ("Žene u crnom") i Nataša Kandić na protestu na Platou Milana Mladenovića, u centru Beograda, zbog novog grafita (murala) koji slavi osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, 25. novembra 2021.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" saopštila je da su u noći između nedelje i ponedeljka na ulaznim vratima stana u kome se nalaze njihove prostorije osvanuli grafiti mržnje.

Kako se vidi na fotografiji koju je organizacija podelila 29. novembra na svom nalogu na Fejsbuku (Facebook) na natpisima se, između ostalog, slavi haški osuđenik Ratko Mladić, a aktivisti nazivaju pogrdnim imenima.

"Ovaj napad predstavlja nastavak organizovane, sistematske, kontinuirane kampanje zastrašivanja, poziva na linč i hajke protiv Žena u crnom", navodi se u saopštenju organizacije.

U njemu se ocenjuje da nije u pitanju incident, već "politika iza koje direktno stoji država, budući da nije učinila ništa kako bi pronašla počinioce prethodnih napada".

Organizacija je poručila i da je država obavezna da zaštiti sve koji se bore za zaštitu ljudskih prava.

Ovo nije prvi put da nepoznati počinioci ispisuju poruke u kojima slave ratne zločince na vratima "Žena u crnom". Tri grafita protiv „Žena u crnom“, uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u ratu u BiH, ispisana su u oktobru na vratima prostorija te organizacije u Beogradu.

Policija se povodom toga nije izjašnjavala.

Aktivistkinje "Žena u crnom" su u prethodnom periodu više puta upozoravale na grafite i murale kojima se slavi Ratko Mladić, a učestvovale su i u akcijama pokušaja njihovog brisanja. Međutim, desno orijentisane grupe bi ih uvek ponovo ispisivale.

Inicijativa mladih solidarna sa Ženama u crnom

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je u ponedeljak 29. novembra, da pruža solidarnu podršku nevladinoj orgnizaciji „Žene u crnom“ čije prostorije su ponovo napadnute grafitima mržnje u noći između 28. i 29. novembra.

„Novi napad na Žene u crnom predstavlja odgovor vlasti preko huliganskih grupa i pojedinaca na zahteve građanki i građana da se svaki spomenik, mural ili grafit koji slavi Ratka Mladića ukloni, naveli su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako se navodi u saopštenju, posao policije i tužilaštva je da hitno procesuiraju sve one koji napadaju mirovne aktivistkinje i aktiviste i onemogućavaju im rad.

„Pozivamo gradonačelnika Radojičića - koji je u razgovoru sa šefom delegacije EU u Srbiji, Emanuelom Žofrijem (Emanuele Giaufret) istakao kako prati dešavanja oko murala Mladiću - da koristeći zakonska ovlašćenja naloži gradskim službama da uklone spomenik Mladiću u Njegoševoj, grafite u slavu Mladiću na zidu Domu omladine, prostorija Žena u crnom i na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu“, dodaje se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava .

XS
SM
MD
LG