Dostupni linkovi

Hrvatska postala sklonište kriminalaca iz Srbije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Nastavlja se intenzivna policijska potraga za Milošem Simovićem, bjeguncem pred srbijanskim pravosuđem, koji je u utorak nedaleko Zagreba teško ranio Svetka Kalinića. Hrvatske vlasti bi se trebale ozbiljno zabrinuti zbog činjenice da okorjeli kriminalci iz susjednih država nalaze sklonište u Hrvatskoj, upozoravaju poznavatelji.

Hrvatska policija intenzivno traga za pripadnikom zemunskog kriminalnog klana Milošem Simovićem, koji je u utorak iz pištolja teško ranio Svetka Kalinića, također pripadnika zemunskog klana i – zajedno sa Simovićem – osuđenika na višedecenijski zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec kazao je kako su se ovi srpski kriminalci sakrili u Hrvatskoj zbog ukidanja viza, pa je više građana Srbije u Hrvatskoj, kako su ovdje manje poznati, i kako su se makli od akcija srbijanske policije.

„Mi smo tijekom noći uspjeli locirati stanove u kojima su oni boravili, u tim stanovima su napravljene određene provjere, ali za sada nije uhićena osoba koju povezujemo sa počinjenjem tog kaznenog djela.“


Krunoslav Borovec, arhiv, foto: Enis Zebić
On je potvrdio i da policija ima indicije da je ranjavanje Kalinića povezano sa nedavnim ubojstvom srpskog kriminalca Cvetka Simića, koji se također sakrivao u Hrvatskoj, a čije je raskomadano tijelo pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun. Kalinić je dao iskaz policiji, a razgovor će se nastaviti kada se on još oporavi.

Kalinić i Simović su među pet najtraženijih srbijanskih kriminalaca, pa ne čudi što je u Zagreb u srijedu – temeljem prošle godine u Opatiji potpisanog Sporazuma o međudržavnoj policijskoj suradnji između Hrvatske i Srbije – došla grupa srpskih policajaca.

Međutim, ekspert za kriminalno podzemlje na prostoru nekadašnje Jugoslavije Marijan Kraljević kaže za RSE kako je njihov dolazak u prvom redu politička gesta, od koje neće biti neke veće operativne pomoći.

„Nikakva srpska policija ne može u Zagrebu napraviti ama baš ništa ako hrvatska policija – ne da je kooperativna – nego da daje 90 posto podrške! To je kao da bi mi sada došli u Beograd ili u Novi Sad. Ne bismo imali izvore saznanja, ne bi imali obavještajna uporišta, ne bi znali situaciju u domaćem podzemlju koje mora biti osnovni izvor podataka itd. To je manifestativno – što će sad tu nekoliko srpskih policajaca?! Pitanje je samo političke volje i – naravno – sposobnosti vrha hrvatske policije, u koju ja duboko sumnjam, hoće li se duboko zarezati. Ali na direktnom slučaju može raditi samo domaća policija.“

Ugrožena i nacionalna sigurnost?

Šime Lučin, arhiv, foto: Enis Zebić
Ministar unutarnjih poslova u Račanovoj vladi, a sada saborski zastupnik oporbenih socijaldemokrata Šime Lučin kaže za RSE kako su obračuni srpskih mafijaša po Zagrebu ozbiljan razlog za zabrinutost.

„Zabrinjava tko se još slobodno šeće Hrvatskom, a ima podebeo kriminalni dosije, bilo u Srbiji, bilo u cijeloj regiji, i što na tome rade tajne službe? To mi se čini da je jedino ključno pitanje, jer trebamo li opet čekati da se nešto desi? Opet neko raskomadano tijelo na Jarunu ili u Rakitju?“


Dugogodišnji policajac, načelnik Vojne policije u devesetima, a sada savjetnik za sigurnost Mate Laušić također upozorava da lociranje okorjelih srpskih kriminalaca u Hrvatskoj daje niz razloga za zabrinutost.

„Oni se u Hrvatskoj osjećaju sigurni, što je loše za nas. Odnosno, mnogo bi nam toga trebala reći činjenica da 'krimoši' takvog profila, koji na leđima imaju 40 godina kazne koju trebaju odrobijati, nalaze utočište u Hrvatskoj. Znači, osjećaju se sigurno! Druga stvar – iz Hrvatske mogu i dalje voditi svoj biznis, svoju kriminalnu aktivnost. Nisu oni s njom prestali, nisu se umirovili!“

Osim toga – kaže Laušić - očito je da oni u Hrvatskoj imaju jaku logistiku koja im je organizirala smještaj i nabavila lažne dokumente, i da su ovdje našli isti milje ljudi s kojima se druže.

„To sve je vrlo zabrinjavajuće što se tiče razine sigurnosti u Republici Hrvatskoj, a možemo čak govoriti i o nacionalnoj sigurnosti!“

*****
Pročitajte i ovo:
Kompletan 'zemunski klan' uskoro u zatvoru

Srbija i Hrvatska zajedno protiv organizovanog kriminala
Uskoro formiranje operativnih timova policija Hrvatske i Srbije
Moć balkanskih mafija
Legija namerava da pobegne?
Politička pozadina ubistva
XS
SM
MD
LG