Dostupni linkovi

Kompletan 'zemunski klan' uskoro u zatvoru


Zagreb, arhiv, foto: Enis Zebić
Zagreb, arhiv, foto: Enis Zebić
Ministarstvo pravde Srbije zatražiće od Hrvatske izručenje Sretka Kalinića, odbeglog člana 'zemunskog klana' umešanog i u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Srpska policija očekuje hapšenja i preostalih odbeglih pripadnika ovog klana, pre svega Miloša Simovića, koji je u utorak uveče u Zagrebu ranio Kalinića. Međutim, da nije bilo njihovog međusobnog obračuna, pitanje je da li bi bilo otkriveno gde se kriju neke od Đinđićevih ubica.

U Beogradu je otkrivanje Sretka Kalinića, koji se na interpolovoj poternici nalazi već sedam godina, označeno kao dobra vest. Ministarka pravde Snežana Malović najavljuje zahtev za ekstradiciju odmah po dobijanju zvanične potvrde Interpola da je uhapšen. Pošto Kalinić, pored srpskog, ima i hrvatsko državljanstvo, do njegovog izručenja ne može doći do ustavnih promena u Hrvatskoj, kojima bi se ukinula ograničenja za izručenje domaćih državljana.

"Za sada postoji dogovor ministarstava pravde Srbije i Hrvatske da se pristupi potpisivanju Ugovora o međusobnom izručenju domaćih državljana okrivljenih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije"
, podsetila je ministarka pravde u pisanoj izjavi.

U međuvremenu, za srpsku policiju, čiji su se pripadnici priključili kolegama u Zagrebu u istrazi, otkrivanje Sretka Kalinića imaće mnogo širu priču nego što se u ovom trenutku čini. To je uključujući se u naš jutarnji program ocenio direktor policije Srbije Milorad Veljović:

Milorad Veljović, arhiv
„Očekujemo da će vrlo brzo biti lišen slobode Miloš Simović, to otvara prostor da konačno Zemunski klan bude kompletno priveden. To će najverovatnije dovesti i do rešenja za ubistvo zaštićenog svedoka.“

Prema policijskim navodima Kalinić, koji važi za najsurovijeg člana i glavnog egzekutora 'zemunskog klana', povezan je i sa klanom narko bosa Darka Šarića, protiv koga u Srbiji traje opsežna akcija. Međutim, direktor policije Milorad Veljović nije želeo da otkrije u čemu se vide te veze:

“Ipak je suviše rano govoriti, ostavimo istrazi da obavi svoj deo posla, da ne bi remetili.”


Pored Kalinića i Simovića od 2003. su u bekstvu i pripadnici zemunskog kriminalnog klana Vladimir Milosavljević Budala, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Selman Hamidović. Za ubistvo premijera Đinđića Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina, a zbog učešća u nizu ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije 'zemunskog klana' na 40 godina. Simović je zbog ubistva premijera osuđen na 40 godina.

Ukoliko bude izručen Kalinić bi odmah bio upućen na izdržavanje kazne zatvora, objašnjava za naš program Maja Kovačević, portparolka Specijalnog suda za organizovani kriminal:

“S tim što bi on sa izdržavanja kazne mogao uputiti zahtev sudu da mu se suđenje obnovi u njegovoj prisutnosti, jer je održano u njegovoj odsutnosti. U tom slučaju bi suđenje moglo biti ponovljeno ali samo u odnosu na njega.”


Bratstvo i jedinstvo
kriminalaca

Poznavaoci prilika uglavnom nisu iznenađeni pojavom Kalinića i Simovića u Hrvatskoj jer je skrivanje u regionu jedno od pravila balkanskih kriminalaca. Ovo mišljenje deli i prvi čovek srpske policije:

“Nije nas iznenadilo, verujte. Kriminalci sigurno imaju svoj interes zbog čega se u datom trenutku nalaze na određenom prostoru. Sigurno i samo podneblje, jezik, čine svoje, tako da smo mi, na neki način, u dogovoru sa kolegama iz Hrvatske bili na nekom eventualnom tragu.”


Nakon Kalinićevog bekstva iz Srbije 2003. dugo se spekulisalo da se krije u rodnoj Hrvatskoj. I hrvatska policija danas priznaje da je imala informacije da su Kalinić i Simović u Hrvatskoj, ali da nije znala gde.

Da nije bilo obračuna na periferiji Zagreba, pitanje je da li bi bilo otkriveno da je Hrvatska država u kojoj se kriju neke od ubica Zorana Đinđića, ocenio je za naš program Božo Prelević, advokat ranjenog premijerovog telohranitelja i nekadašnji koministar policije:

Rajko Danilović, arhiv, foto: Danas
“Ne zaboravite da je tokom suđenja bilo strašno mnogo indicija, da ne govorimo samo o onim licima koji su prelazili hrvatsku granicu i na vrlo čudan način ulazili ovde bez registrovanja, da je Legija imao hrvatski pasoš i da mnogi su ovde imali hrvatski pasoš. Ali naravno, ukoliko se radi o nekakvim narko kriminalnim grupama, i ako se to sve radi u celom regionu, onda je potpuno jasno da postoje posebne, bliske i jake veze između tih organizovanih kriminalnih grupa. Ako se tome doda da ovo dvoje ljudi, koji su učesnici ovog incidenta, važe za dobre profesionalne izvršioce, pretpostavljam da usluge takvih ljudi trebaju mnogima.“

Najslikovitiju ocenu dao je Rajko Danilović, advokat supruge premijera Đinđića:

“Kriminalci su odavno pokazali da poštuju principe bratstva i jedinstva. Za njih između Srbije i Hrvatske nema razlike. Uvek uživaju u zaštiti kriminalnih klanova.”


Zato Božo Prelević zaključuje da sve to, u stvari, govori da je “potrebno voditi borbu protiv organizovanog kriminala na na jedan mnogo ozbiljniji, viši, kvalitetniji, organizovaniji način nego što se vodi”.

Poslednji put ime Sretka Kalinića pominjalo se posle monstruoznog ubistva svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka. Svi zločini koji se pripusuju Kaliniću izvršeni su krajnje brutalno. Prema proceni policijskih eksperata Kalinić je čovek koga je teško bilo uhvatiti jer je spreman da živi u potpunoj divljini.

*****
Pročitajte i ovo:
Srpski kriminalci se osjećaju sigurno u Hrvatskoj

Srbija i Hrvatska zajedno protiv organizovanog kriminala
Uskoro formiranje operativnih timova policija Hrvatske i Srbije
Moć balkanskih mafija
Legija namerava da pobegne?
Politička pozadina ubistva
XS
SM
MD
LG