Dostupni linkovi

Legija namerava da pobegne?


Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija

Da li Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Crvenih beretki, sprema bekstvo – ponovo je tema u srpskoj javnosti. Sumnje su pojačane jer je pronađeno oružje koje bi možda moglo da bude upotrebljeno za tu namenu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije intenzivno radi na slučaju oružja koje je pronađeno u blizini Plavog mosta u Beogradu, na trasi kojom se prevoze optuženi za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića. Policija utvrđuje ko je i zbog čega na tom mestu pre nekoliko dana ostavio pištolj i pet bombi, i da li je to oružje, koje je pronađeno na autoputu Beograd-Niš u blizini jedne benzinske pumpe, na bilo koji način povezano sa okrivljenima za Đinđićevo ubistvo.

Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, izjavio je za naš program da ne veruje u mogućnost da bi u ovom trenutku prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije, uz pomoć spolja mogao da pobegne, ali da bi pronalazak oružja trebalo najozbiljnije shvatiti:

"To očigledno ukazuje na neke namere, ali se ne zna čije. Pretpostavka je da su njihovi pajtaši ili drugovi iz službe možda želeli da pokušaju da ih oslobode. Generalno uvek postoji takva opasnost, a i ranije je bilo najava da je nešto spremano u tom pravcu. Treba imati u vidu da su okrivljeni, i osuđeni, koji su u zatvoru zapravo bili službenici državne bezbednosti i pripadnici specijalne jedinice."

Optuženi za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića ovih dana svakodnevno se pod velikim merama bezbednosti iz Okružnog zatvora prevoze u Palatu pravde, gde se do 23. septembra održava sednica Vrhovnog suda Srbije po žalbi na osuđujuću presudu.

Slobodan Milivojević, advokat prvookrivljenog Milorada Ulemeka Legije, izjavio je za naš program da je razgovarao sa svojim branjenikom i da je Ulemek odlučno demantovao spekulacije da sprema bekstvo:

"Čovek se smejao, nema veze sa tim. Nema blage veze sa tim i pita se da li je on toliki idiot. Danas sam ga pitao da li zna kojim putem idu u Palatu pravde i kojim putem se vraćaju, a on mi je odgovorio da ne zna i da su oni potpuno zatvoreni. Primetio je da ga uvek uoči sednice ili donošenja odluke apostrofiraju i govore kako je spreman za bekstvo, da očigledno žele da stvore amonizitet prema njemu čim treba da se donese neka odluka."

Prema nezvaničnim informacijama, radnik koji radi na održavanju puteva pronašao je kod Plavog mosta u plastičnoj kanti za farbu četiri defanzivne i jednu ofanzivnu bombu, pištolj „zbrojovka" i tri metka. Božidar Spasić, bivši rukovodilac u jugoslovenskoj Službi državne bezbednosti, smatra da je sve moguće, ali da vrsta oružja koje je pronađeno nije podesna za eventualnu otmicu zatvorenika:

"Oružje koje je pronađeno nema kapacitet za jedan tako ozbiljan napad na policiju, koja ima helikoptere i koja je naoružana sredstvima za borbu protiv terorizma. Ovo je oružje koje je verovatno neko odbacio posle neke pljačke ili se možda neko oslobodio svog oružja koje je imao pa ga je, jer mu je tako bilo najzgodnije, izbacio iz kola pored puta. To je trasa na kojoj su često pronalaženi oružje i druge stvari."

Policija je saopštila da se, iz bezbednosnih razloga, prilikom sprovođenja zatvorenika iz Okružnog zatvora u Palatu pravde trasa menja svakog dana. Spasić veruje da u ovom trenutku nema mogućnosti za bekstvo Legije i njegove grupe:

"Mislim da su to pre spekulacije nekih krugova koji bi želeli da dođe do toga ili su to samo glasine."

Vrhovni sud prvostepenu presudu za ubistvo Zorana Đinđića u prisustvu optuženih razmatra u Palati pravde, a ne u Specijalnom sudu gde je pod maksimalnim merama bezbednosti održano suđenje. Ovih dana javnost je postavila pitanje da li je zgrada Palate pravde adekvatna za primenu neophodnih mera bezbednosti, ali Rajko Danilović i Božidar Spasić zaključuju da u tom smislu nema nikakvih problema:

"Bezbedno je, jutros sam tamo imao suđenje i video takvu gomilu policajaca i kontrole da je to nezamislivo. Ne, nema nikave opasnosti jer sem tih uniformisanih policajaca koje vidi naša javnost tu ima, u to budite sigurni, i policajaca u civilu. Obezbeđenje se radi, kako se to kaže, i po širini i po dubini i sve ulice su pokrivene. Sudnica u Palati pravde je veoma bezbedna i iz nje su u poslednjih nekoliko godina pobegla svega dva-tri zatvorenika koja su prisustvovala nekim običnim suđenjima."

Dvanaestorica optuženih za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića pred Specijalnim sudom osuđeni su na ukupno 378 godina zatvora. U sudnici Palate pravde na sednici Vrhovnog suda prisutna je polovina okrivljenih, jer su ostali u bekstvu.

XS
SM
MD
LG