Dostupni linkovi

Zelinski i Porošenko u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini


Volodimir Zelinski sa suprugom nakon prvih rezultata predsjedničkih izbora
Volodimir Zelinski sa suprugom nakon prvih rezultata predsjedničkih izbora

Komičar i politički početnik Volodimir Zelenski i sadašnji predsjednik Ukrajine Petro Porošenko ulaze u drugi krug utrke za predsjednika zemlje koja se bori protiv proruskih separatista na istoku i čiji je dio teritorija, poluotok Krim, anektirala Rusija prije pet godina. Izlaznost na predsjedničkim izborima je bila veća od 60 posto, a iako treba prebrojati još polovicu glasova, Zelenski je prema sadašnjim podacima osvojio 30,2 posto glasova, Porošenko znatno zaostaje sa16,7 posto, a slijedi bivša premijerka Julija Timošenko, koja je imala 13,1 posto. Ukrajina je država sa sporo rastućom ekonomijom, ali s raširenom korupcijom.

Sadašnji izborni rezultati poklapaju se sa tri različita istraživanja javnosti prema kojima se Volodimiru Zelenskom predviđala vodeća pozicija, dok je Petro Porošenko zauzimao drugo, a nekadašnja premijerka Julija Timošenko treće mjesto.

Ukrajinci se sada suočavaju s izborom kome dati povjerenje 21. aprila - političkom novajliji koji je napravio karijeru u show businessu i koji zabavlja građane na račun političara ili političaru čija je popularnost opala zbog optužbi za korupciju i neostvarenih ekonomskih reformi.

"Danas počinje novi život, bez korupcije. Ovo je samo prvi korak do velike pobjede", kazao je Zelenski novinarima, priznajući da je "pomalo zabrinut".

Iskusni Porošenko je, pak, priznao da kod njega nema neke euforije.

“Ovo je jasan signal koji su građani poslali vlastima, ovo je oštra lekcija i meni i mom timu. Trebamo ispravljati greške koje smo učinili prošlih godina. Ipak, samo oni koji ništa ne rade su imuni od grešaka”, kaže Porošenko.

Porošenko: Razbili smo ruski scenario
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Poručio je da ga Rusija nije željela vidjeti u drugom krugu: „Pitanje je jesmo li dovoljno jaki da se odupremo naporima Kremlja da odvuku našu zemlju natrag u Rusko carstvo i Sovjetski Savez; pretvore nas ne samo u dio, nego u satelit carstva? Zašto su Kremlj, njegovi agenti i njihovi oligarsi sada tako duboko tužni? Žale zbog toga što su potpuno izgubili kontrolu nad ukrajinskim izborima. Sudbina me ubacila u drugi krug protiv - neću se stidjeti reći - jedne lutke Volodimira Zelenskog“.

Istaknuo je da uz pomoć EU i NATO vraćaju kontrolu nad istokom zemlje, a posebnu poruku je uputio mladima, koji su iz protesta glasali za njegove konkurente.

Porošenko je rekao da neiskusni Zelenski nije spreman biti predsjednik, posebno da neće biti sposoban nositi se sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije. Putin sanja o „mekom, osjetljivom, neiskusnom, ideološki amorfnom i politički neopredijeljenom predsjedniku Ukrajine“, istaknuo je Porošenko.

Julija Timošenko na glasačkom mjestu
Julija Timošenko na glasačkom mjestu

Julija Timošenko je u međuvremenu kazala da su njezine izlazne ankete pokazivala da će sigurno biti na drugom mjestu.

Jedna od vođa narančaste revolucije 2004-2005., vodila je kampanju protiv Porošenka i obećala smanjiti cijene plina, te drastično povećati mirovine.

Ukrajinci se nadaju da će konačni pobjednik donijeti prijeko potrebnu stabilnost i reforme u zemlju koja je ključna tranzitna ruta za ruski plin i saveznik Zapada.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je kako je primilo više od 1.600 pritužbi vezanih za izborne prekršaje, uključujući navodnu neovlaštenu kampanju na biračkim mjestima, pokušaje podmićivanja glasača i uklanjanje glasačkih listića.

Međunarodni promatrači saopćili su 1.aprila kako su izbori "dobro vođeni" i "konkurentni".

"Temeljne slobode općenito su poštivane i kandidati su se mogli slobodno kretati, ali brojne i vjerodostojne indicije o zlouporabi državnih resursa i kupnji glasova potkopale su vjerodostojnost procesa",rekla je Ilkka Kanerva, posebna koordinatorica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Kijevu.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Tetjana Slipačuk izjavila je kako je glasovanje i prebrojavanje glasova održano "bez sustavnih kršenja".

"Dakle, možemo reći da smo završili prvu fazu izbora u skladu sa zakonom", dodala je ona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG