Dostupni linkovi

Ukrajinska crkva primila ukaz o nezavisnosti


Ukrajinska crkva primila ukaz o nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je u nedelju ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, tako je formalno odvojiši od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Vartolomej je Tomos, svitak u kom se nalazi ukaz, predao u simboličnoj ceremoniji. Ukaz je potpisao u subotu.

Do tog trenutka, ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve je smatran legitimnim dok su dve druge pravoslavne crkve u Ukrajini bile smatrane otpadničkim. Nova crkva ujedinjuje te dve crkve.

Mnogi Ukrajinci su bili nezadovoljni statusom RPC u zemlji, a pokret za autokefalnom crkvom je ojačao usled rata na istoku Ukrajine.

"Tomos je još jedan akt kojim se objavljuje nezavisnost Ukrajine", rekao je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Patrijarh Vartolomej, koji se smatra prvim među jednakima u pravoslavnoj hijerarhiji, objavio je da je Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. nezavisna pravoslavna crkva. On je tvrdio da su Ukrajinci "želeli crkvenu nezavisnost" vekovima i da nikada nisu prihvatili da su deo ruske crkve.

On je pozvao novu crkvu da "teži jedinstvu i miru" sa sveštenstvom odanim Moskvi i pomogne pomirenje da bi im se "pomoglo da razumeju da Ukrajina zaslužuje jedinstvenu crkvu".

Ipak, razvoj događaja primorava sveštenike i vernike u Ukrajini da biraju između pripadnosti Moskovskoj patrijaršiji i novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Nakon što je Vartolomej u oktobru odlučio da da autofealnost ukrajinskoj crkvi, RPC je prekinula veze s Vaseljenskom patrijaršijom.

Mitropolit Epifanije, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, ukaz o nezavisnosti će odneti u Kijev
Mitropolit Epifanije, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, ukaz o nezavisnosti će odneti u Kijev

"Umesto zaceljivanja šizme, umesto ujedinjavanja pravoslavlja, dobili smo još veću šizmu koja postoji isključivo iz političkih razloga", rekao je arhiepiskop Kliment, portparol Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolit Epifanije, prošlog meseca izabran za poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, odneće ukaz u Kijev gde će od ponedeljka biti izložen u katedrali Svete Sofije u centru grada.

On se zahvalio Vartolomeju na, kako je rekao, "uklanjanju stare nepravde".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG