Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glumac Volodimir Zelenski vodi na predsedničkim izborima u Ukrajini


Predsednički kandidati glasaju na izborima u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Aktuelni predsednik Ukrajine Petro Porošenko, komičar i poduzetnik Volodomir Zelenski i nekadašnje lice Narandžaste revolucije Julija Timošenko glasali su na biralištima u Kijevu.

Autor: Christopher Miller Priredila: Una Čilić

Komičar bez političkog iskustva obezbedio je najviše glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini 31. marta, pokazuju izlazne ankete, ali predviđaju da neće imati apsolutnu većinu potrebnu za pobedu u prvom krugu. Volodimir Zelenski, koji u TV komediji glumi učitelja koji postaje predsednik nakon što je osudio korupciju, dobio je najmanje 30 posto glasova, prema tri odvojene ankete.

Sve ankete stavljaju sadašnjeg predsednika Petra Porošenka na drugo mesto sa oko 18 odsto glasova. Prema anketama, bivša premijerka Julija Timošenko je na trećem mestu sa oko 14 odsto podrške birača. Ako se podaci iz anketa potvrde zvaničnim rezultatima, Zelenski i Porošenko idu u drugi krug izbora 21. aprila.

Sa manje od jednog procenta prebrojanih glasova, Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da Zelenski ima 26 posto, Porošenko 20 odsto, a Timošenko 17 posto glasova.

„Želim da kažem hvala svim Ukrajincima koji nisu glasali samo iz zabave. Postoji mnogo rezultata izlaznih anketa, ali samo jedan (kandidat) će pobediti. Ovo je samo početak, ne opuštamo se“, rekao je Zelenski pozdravljajući prvu izlaznu anketu, koja ga je stavila na prvo mesto.

Zelenski: Hvala svima koji nisu glasali samo iz zabave
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Dosadašnji predsednik Petro Porošenko izjavio je da nije osećao "nikakvu euforiju" posle rezultata izlazne ankete.

"Ovo je oštra lekcija za mene i za vlast u celini. To je razlog da radimo na našim greškama", rekao je Porošenko u sedištu svoje kampanje u Kijevu.

„Prijatelji, danas ste vi - Ukrajinci, mi - Ukrajinci, razbili ruski scenario za prvi krug (izbora u Ukrajini), jer je upravo Porošenko osoba koju nisu želeli da vide u drugom krugu. To je potpuno propalo“, naveo je Porošenko.

Porošenko: Razbili smo ruski scenario
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Tim Julije Timošenko tvrdi da je njihova izlazna anketa pokazala da je ona na drugom mestu. Na konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mesta, Timošenko je pozvala svoje pristalice da odu na biračka mesta kako bi osigurali pošteno brojanje.

„Apsolutno smo sigurni, na osnovu činjenica i cifara, da izlazne ankete koje uz fanfare najavljuju prolazak Petra Porošenka u drugi krug, prema našim procenama i istraživanjima, ne odražavaju stvarnost“, rekla je Timošenko u svom izbornom štabu.

Timošenko: Izlazne ankete ne odražavaju stvarnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Centralna izborna komisiji saopštila je da je na izborima u Ukrajini glasalo skoro 64 odsto birača.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je primilo više od 1.600 pritužbi na izborne prekršaje, dva sata pre nego što će birališta na predsedničkim izborima biti zatvorena. U saopštenju se navodi da se prijavljene nepravilnosti odnose na neovlašćene kampanje na biračkim mestima, pokušaje podmićivanja glasača i uklanjanje glasačkih listića. Centralna izborna komisija je saopštila da "nije prijavljeno nikakvo sistemsko kršenje".

"Postoje izolovani slučajevi, ali oni su klasični za bilo koji proces glasanja u bilo kojoj izbornoj kampanji", izjavila je sekretarka Natalia Bernatska.

Ukrajinski vojnici na glasačkom mestu u regionu Donjecka
Ukrajinski vojnici na glasačkom mestu u regionu Donjecka

Policija je bila u pripravnosti, baš kao i posmatrači iz različitih organizacija civilnog društva i političkih stranaka. Oko 39.000 policajaca obezbeđivalo je biračka mesta širom zemlje.

Rekordan broj kandidata našao se u nedelju na glasačkim listićima na biralištima širom Ukrajine, čak njih 39.

Glavni kandidati obećavali su da će tražiti članstvo u Evropskoj uniji, ali "izgleda da blok ne želi dobrodošlicu zemlji koja se ne može ili ne želi boriti protiv korupcije", piše AP ukazujući da su napori u borbi protiv korupcije u Ukrajini ovog mjeseca pretrpjeli značajan udarac kada je glavni antikorupcijski zakon proglašen neustavnim.

Ukrajinci koji žive van zemlje mogli su da glasaju u ambasadama i konzulatima osim onih koji se nalaze u Rusiji u kojoj je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo glasače da se vrate u Ukrajinu ili da odu u neku od susjednih zemalja kako bi glasali.

Ovo su sedmi izbori koji su održavani u nezavisnoj Ukrajini i drugi od Euromajdanskih protesta kojim je sa vlasti svrgnut Viktor Janukovič, tadašnji predsjednik sa bliskim ruskim vezama i kojim se nastojalo okrenuti zemlju ka zapadno orijentisanim političkim ciljevima.

Princ komedije, čokoladni kraj i kraljica plina

Komičar i poduzetnik Volodomir Zelenski, koji je bio favorit svih kladioničara i anketa u Ukrajini, govorio je da je na visini zadatka. No, nije ponudio konkretne detalje.

Šaleći se sa novinarima nakon glasanja, Zelenski je rekao da je u „optimističnom“ raspoloženju i da je "glasao za veoma dostojnog momka".

"Počinje novi život, normalan život, život bez korupcije i mita – život u novoj zemlji, zemlji naših snova“, rekao je Zelenski novinarima.

Politički netestiran ali karizmatičan, Zelenski je vodio pametnu kampanju koristeći društvene mreže putem kojih je iskoristio percepciju javnosti o nedostižnim političarima stare garde, a koja ga je dovela do vođstva u anketama u rasponu od 3 do 15 bodova.

Postigao je slavu zahvaljujući svojoj komičnoj emisiji koja se emituje na TV kanalu koji je u vlasništvu jednog od najkontroverznijih oligarha u zemlji, Ihora Kolomovskog, koji živi između Švicarske i Izraela, a bio je i predmetom brojnih istraživanja.

Predsednički kandidat Volodomir Zelenski glasa u Kijevu
Predsednički kandidat Volodomir Zelenski glasa u Kijevu

Kritičari strahuju da bi čovjek koji glumi slučajnog predsjednika u hit TV seriji koja nosi ime njegove stranke "Sluge naroda" mogao biti dužan Komolovskom koji, prema mišljenju nekih, predstavlja onu prljavu politiku protiv koje se Zelenski zalagao tokom kampanje.

Po pitanju rata, Zelenski je rekao da bi bio voljan da sjedne i pregovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ovaj potez teško će biti dobro prihvaćen kod većine Ukrajinaca koji strahuju od riješenja koje bi moglo doći na štetu Ukrajine, ali su ga dobro prihvatile emisije na ruskoj državnoj televizji.

Ukrajinci koji strahuju od biranja u predsjedništvo početnika koji ima mutne veze i otvoren um po pitanju Rusije će vjerovatnije na svom glasačkom listiću odabrati Porošenka, milijardera i vlasnika fabrike za proizvodnju čokolade koji usmjerava zemlju ka zapadu, mada ne u najjasnijim pravcima.

Posle glasanja, Porošenko je rekao da su fer izbori ključni za napredak Ukrajine.

"To je apsolutno neophodan uslov za naš napredak, za povratak Ukrajine u porodivu evropskih naroda i za naše članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u", rekao je Porošenko.

Aktuelni predsednik Petro Porošenko glasao je u Kijevu sa članovima porodice
Aktuelni predsednik Petro Porošenko glasao je u Kijevu sa članovima porodice

Glasači mogu biti svjesni činjenica da je Porošenko izgradio ukrajinsku vojsku do mjere da je postala impresivna borbena sila koja je u stanju da zaustavi snage koje podržava Rusija na istoku zemlje, da je njegova administracija obezbjedila bezvizni režim za putovanje u zemlje EU, da je pomogao u stvaranju nove nezavisne pravoslavne Crkve Ukrajine, da je podigao nivo ukrajinskog jezika, da je stabilizovao ekonomiju zemlje, da je tokom njegovog mandata bruto domaćeg proizvoda (BDP) porastao za 3,3 posto tokom prošle godine, što je najveći nivo još od 2011. godine.

Ipak, suočavao se sa usponima i padovima tokom kampanje. Nedavno se susreo sa optužbama o kupovini glasova i ostalim prljavim trikovima koji uključuju administrativne resurse za koje ankete sugeriraju da štete njegovoj popularnosti.

Neke od najozbiljnijih optužbi došle su od Julije Timošenko koja je njegova rivalka u utrci, a koju pojedini nazivaju "princeza plina" zbog njenog uspona na poziciju značajnog energetskog tajkuna. Timošenko, kojoj je ovo treća predsjednička utrka, nada se da će ovaj put biti i uspješna.

"Ukrajina je potonula u siromaštvo i korupciju tokom proteklih pet godina, ali svaki Ukrajinac sada može to da okonča", rekla je Timošenko nakon glasanja.

Nekadašnje lice prodemokratske Narandžaste revolucije, njena sadašnja kampanja je također optužena za kupovinu glasova i pokušaje potplaćivanja rivalskog kandidata sa imenom gotovo identičnim njenim kako bi izašla iz utrke.

Predsednička kadidatkinja Julija Timošenko sa pristalicama ispred biračkog mesta u Kijevu
Predsednička kadidatkinja Julija Timošenko sa pristalicama ispred biračkog mesta u Kijevu

Komentari koje je Timošenko imala o ukrajinskom ministru zdravlja rođenom u Sjedinjenim Državama kako je došao u Ukrajinu da bi "eksperimentirao na Ukrajincima" također joj nisu bili od pomoći. Njena ranija poslovanja sa Putinom nastavljaju da je progone iako ona tvrdi da iskustvo koje je imala s njim može biti od pomoći u okončanju rata na istoku Ukrajine.

Ipak, obećanja njene kampanje o tome kako će smanjiti cijenu plina za pola i kako će trostruko povećati penzije su popularne među ukrajincima starije generacije.

Ko god pobijedi na izborima, nasljeđuje nasiromašniju zemlju u Evropi, sa veoma promjenjivom ekonomijom, stopom siromaštva od 60 posto, prosječnom platom od 350 dolara mjesečno i korupcijom.

Bit će suočeni sa javnošću koja je razočarana u vladu do tolike mjere da samo devet posto stanovništva ima povjerenja u nju što je, prema mjerenju Gallupa, već dvije godine za redom najniži nivo povjerenja u svijetu. Globalni prosjek u 2018. bio je 56 posto.

Pobjednički kandidat morat će preuzeti ulogu vrhovnog komandira sa zadatkom čuvanja nacije koja se i dalje nalazi u krvavom ratu u kojem je u posljednjih šest godina koliko rat traje ubijeno više od 13.000 ljudi.

Dok je mirovni sporazum iz Minska od 2015. godine doveo do primirja, nije uspio da ih okonča.

Za razliku od susjedne Rusije u kojoj su izbori gotovo predvidivi, Ukrajina je uspjela da uvede tradiciju fer i slobodnih izbora (osim u slučaju 2004. godine koja je dovela do Narandžaste revolucije).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG