Dostupni linkovi

Zelenski u razgovoru s Macronom optužio Rusiju za nuklearni terorizam


Nuklearna elektrana Zaporožje, 4. august 2022.
Nuklearna elektrana Zaporožje, 4. august 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarao o ruskom "nuklearnom terorizmu", kako je opisao situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine i koja je meta napada.

Zelenski je na svom Twitter nalogu napisao da je zahvalan Macronu na "opipljivoj odbrambenoj pomoći" i ponovio svoj poziv na povećanje sankcija Rusiji.

"Macron je informisan o situaciji na frontu, o nuklearnom terorizmu Rusije. Hvala Francuskoj na opipljivoj pomoći u odbrani. Razgovaralo se o makrofinansijskoj pomoći i izazovima u prehrambenoj krizi. Moramo povećati sankcije Rusiji", napisao je on.

Macronov ured je potvrdio da je razgovor vođen, ali nije iznio detalje.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je stvaranje demilitarizirane zone oko elektrane Zaporožje.

I UN i njihov nuklearni nadzornik, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), rekli su da bi inspektorima IAEA trebalo dozvoliti da posjete elektranu.

Guterres je navodno razgovarao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom 15. augusta, kada je rusko Ministarstvo vanjskih poslova također insistiralo da će učiniti "sve što je potrebno" da omogući stručnjacima IAEA pristup postrojenju, koje se nalazi u blizini linija fronta na jugoistoku Ukrajine.

Iscrpljeni ukrajinski radnici u elektrani žalili su se da ih drže na nišanu, a operater elektrane, Enerhoatom, rekao je da Rusija priprema rizičan manevar kako bi preusmjerila proizvodnju energije u Zaporožju na mrežu koju kontroliše Rusija.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, priznao je u intervjuu za državnu televiziju 16. augusta da situacija u Zaporožju predstavlja "opasnosti sa kojima se svi mi suočavamo... jer bi se tamo mogla desiti velika kontaminacija ili katastrofa slična Černobilju pod određenim uslovima."

Ruski TASS je takođe citirao Uljanova koji je ponovio optužbe Moskve da ukrajinske snage i njeni zapadni saveznici stoje iza nedavnog granatiranja oko Zaporožja, koje su ruske snage zauzele u martu.

Kijev navodi da ruske trupe najveću nuklearnu elektranu u Evropi koriste kao vojnu bazu, uključujući i za skladištenje opasnog oružja, te vrše granatiranja na tom području.

Četrdeset dvije zemlje su 14. augusta osudile invaziju Rusije na Ukrajinu i rekle da prisustvo ruskih vojnih snaga u Zaporožju onemogućava vlasti da održe obaveze u pogledu nuklearne i radijacijske sigurnosti.

"Nepobitno je da ruska invazija i njeno kontinuirano prisustvo u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima značajno povećavaju rizik od nuklearnih incidenata i nesreća", navodi se u saopštenju na internetskoj stranici Evropske unije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG