Dostupni linkovi

Desetine zemalja pozivaju Rusiju da povuče trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje


Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom u regiji Zaporožje.
Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom u regiji Zaporožje.

Četrdeset i dvije zemlje iz cijelog svijeta potpisale su izjavu u kojoj pozivaju Rusiju da povuče svoje oružane snage iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, navodeći da njihovo prisustvo predstavlja "veliku opasnost".

U saopštenju, objavljenom na web stranici Evropske unije 14. augusta, osuđuje se invazija Rusije na Ukrajinu i navodi se da prisustvo ruskih vojnih snaga u elektrani, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, sprječava vlasti da održe obaveze u pogledu nuklearne i radijacijske sigurnosti.

"Nepobitno je da ruska invazija i njeno kontinuirano prisustvo u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima značajno povećavaju rizik od nuklearnih incidenata i nesreća", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo Rusku Federaciju da odmah povuče svoje vojne snage i svo drugo neovlašteno osoblje iz nuklearne elektrane Zaporožja, njenog neposrednog okruženja i cijele Ukrajine kako bi operater i ukrajinske vlasti mogli obnoviti svoje suverene odgovornosti unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine a legitimno operativno osoblje može obavljati svoje dužnosti bez vanjskog uplitanja, prijetnji ili neprihvatljivo oštrih uslova rada", nastavlja se u saopštenju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je tokom vikenda da je nedavno granatiranje elektrane povećalo opasnost od curenja radijacije. Rusija ne poriče da ima trupe locirane u elektrani, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje. Umjesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata na tom području, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

Situacija u elektrani izazvala je pojačanu uzbunu u Ujedinjenim nacijama i UN-ovom nadzornom tijelu za nuklearnu energiju, Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Obojica su rekli da bi inspektorima IAEA trebalo dozvoliti da posjete elektranu, dok je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao da se oko nje uspostavi demilitarizirana zona.

"Raspoređivanje ruskog vojnog osoblja i naoružanja u nuklearnom objektu je neprihvatljivo i zanemaruje principe sigurnosti, sigurnosti i zaštite koje su se sve članice IAEA obavezale da će poštovati", dodaje se u saopštenju.

Ova izjava izdata je u ime Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Japana, Latvije, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Koreja, Moldavija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države država, kao i Evropska unija.

XS
SM
MD
LG