Dostupni linkovi

UN negira odgađanje posjete Zaporožju, Zelenski upozorava na 'nuklearnu ucjenu'


Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom u regiji Zaporožje.
Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom u regiji Zaporožje.

Usred zabrinutosti oko zarobljene nuklearne elektrane u Ukrajini, Ujedinjeni narodi(UN) su odbacili sugestije da one stoje iza bilo kakvih kašnjenja u dovođenju međunarodnih inspektora u postrojenje u Zaporožju, jer zabrinutost raste usred izvještaja o granatiranju oko elektrane, za šta okrivljuju Ukrajinu i okupacione ruske trupe.

Ukrajinska i međunarodna upozorenja su se pojačala jer sigurnosne ekipe rade na nišanu, a Rusi se navodno spremaju da preusmjere proizvodnju energije iz Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Europi sa šest reaktora sovjetskog dizajna.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u New Yorku 15. augusta da nuklearna agencija svjetske organizacije, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), djeluje nezavisno, ali ukrajinska i ruska strana moraju se dogovoriti oko posjete.

Dujarric je rekao da "jednostavno nije slučaj" da izvršna ruka UN-a odgađa bilo kakvo putovanje ljudi IAEA.

"Sekretarijat UN-a nema ovlaštenja da blokira ili otkaže" posjetu Zaporožju, rekao je, a osim toga ima "sigurnosne, logističke kapacitete" u Ukrajini da to podrži.

"Ali mora postojati sporazum sa Rusijom i Ukrajinom", dodao je Dujarric.

Komentari UN-a uslijedili su nakon obećanja Moskve da će učiniti "sve što je potrebno" da omogući stručnjacima IAEA-e da posjete tvornicu u Zaporožju, a ruski ministar odbrane je navodno razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom o situaciji u postrojenju.

Guterres je pozvao da se stvori demilitarizovana zona oko Zaporožja, na jugoistoku Ukrajine u blizini centra borbi u petomjesečnoj ruskoj invaziji Ukrajine.

Uvertira Moskve uslijedila je dan nakon što su 42 zemlje iz cijelog svijeta potpisale izjavu u kojoj su pozvale Rusiju da povuče svoje oružane snage iz najveće nuklearne stanice u Evropi, rekavši da njihovo prisustvo predstavlja "veliku opasnost".

Kijev i neki zapadni čelnici optužili su Moskvu za "nuklearnu ucjenu" u njenim napadima na ukrajinska nuklearna postrojenja, kao i za njene implicirane prijetnje da će rasporediti svoj nuklearni arsenal ako ukrajinske pristalice pređu crvene linije Kremlja.

U svom noćnom video obraćanju 15. avgusta, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da međunarodna zajednica mora djelovati kako bi spriječila nesreću ili druge katastrofalne događaje u Zaporožju zbog ruskih akcija.

"Ako sada svijet ne pokaže snagu i odlučnost da odbrani jednu nuklearnu elektranu, to će značiti da je svijet izgubio", rekao je Zelenski, prenosi Reuters. "Izgubit će od terorizma i popustiti nuklearnoj ucjeni".

Zelenski je tokom vikenda upozorio da je nedavno granatiranje elektrane povećalo opasnost od curenja radijacije.

Rusija ne poriče da ima trupe locirane u elektrani, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje. Umjesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijske granate tamo, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

Situacija u elektrani izazvala je pojačanu uzbunu u Ujedinjenim nacijama i IAEA, koji su rekli da bi inspektorima IAEA trebalo dozvoliti da posjete postrojenje.

"U bliskoj saradnji sa Agencijom i njenim rukovodstvom, učinićemo sve što je potrebno da omogućimo da se stručnjaci IAEA pojave na stanici", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju od 15. augusta.

Moskva je kasnije saopštila da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao sa Guterešom o bezbjednosti Zaporožja.

"Sergej Šojgu vodio je telefonske pregovore sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u vezi sa uslovima za siguran rad nuklearne elektrane Zaporožja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Guterresov ured nije odmah potvrdio razgovor ili njegovu suštinu, a nije jasno da li komentari glasnogovornika Dujarrica odražavaju bilo kakav razgovor sa Šojguom.

Dana 14. augusta, u izjavi 42 zemlje osuđuje se ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu i navodi se da prisustvo ruskih vojnih snaga u elektrani sprječava vlasti da održe obaveze u pogledu nuklearne i radijacijske sigurnosti.

"Nepobitno je da ruska invazija i njeno kontinuirano prisustvo u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima značajno povećavaju rizik od nuklearnih incidenata i nesreća", navodi se u saopštenju objavljenom na web stranici Evropske unije.

"Pozivamo Rusku Federaciju da odmah povuče svoje vojne snage i svo drugo neovlašteno osoblje iz nuklearne elektrane Zaporožja, njenog neposrednog okruženja i cijele Ukrajine kako bi operater i ukrajinske vlasti mogli obnoviti svoje suverene odgovornosti unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine a legitimno operativno osoblje može obavljati svoje dužnosti bez vanjskog uplitanja, prijetnji ili neprihvatljivo oštrih uslova rada.

"Raspoređivanje ruskog vojnog osoblja i naoružanja u nuklearnom objektu je neprihvatljivo i zanemaruje principe sigurnosti, sigurnosti i zaštite koje su se sve članice IAEA obavezale da će poštovati", dodaje se u saopštenju.

Ova izjava izdata je u ime Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Japana, Latvije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Crne Gore, Holandije, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Republike Koreje, Moldavije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, kao i Evropske unije.

Prema izvještajima AFP-a i Reuters-a

XS
SM
MD
LG