Dostupni linkovi

Rusija obećava da će olakšati misiju IAEA u Zaporožju


Nuklearna elektrana Zaporožje, 4. avgust 2022.
Nuklearna elektrana Zaporožje, 4. avgust 2022.

Rusija će učiniti "sve što je potrebno" da omogući stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"U tesnoj saradnji sa Agencijom, učinićemo sve što je potrebno da stručnjaci IAEA posete elektranu i daju istinitu ocenu destruktivnih akcija ukrajinske strane", navela je Zaharova u saopštenju.

Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, Rusija je zauzela tokom svoje invazije na Ukrajinu.

Elektrana je bila izložena granatiranju poslednjih dana, a Moskva i Kijev optužuju jedni druge da rizikuju nuklearnu nesreću.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je tokom vikenda da je nedavno granatiranje elektrane povećalo opasnost od curenja radijacije.

Rusija ne poriče da ima trupe locirane u elektrani, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje. Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata na tom području, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

U međuvremenu su 42 iz celog sveta potpisale izjavu u kojoj pozivaju Rusiju da povuče svoje oružane snage iz elektrane Zaporožje, navodeći da njihovo prisustvo predstavlja "veliku opasnost".

U saopštenju, objavljenom na web stranici Evropske unije 14. avgusta, osuđuje se invazija Rusije na Ukrajinu i navodi se da prisustvo ruskih vojnih snaga u Zaporožju sprečava vlasti da održe obaveze u pogledu nuklearne i radijacijske bezbednosti.

XS
SM
MD
LG