Dostupni linkovi

Zbog pandemije i komunalni računi će biti veći


BH Telecom bilježi porast podatkovnog saobraćaja za 25 posto
BH Telecom bilježi porast podatkovnog saobraćaja za 25 posto

Iz Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine apeluju na racionalno korištenje interneta, koje je poraslo zbog pandemije COVID-19, dok je internet preplavljen vijestima, video prezentacijama, live streamovima.

Iz kompanije BH Telecom potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE)da je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen porast podatkovnog saobraćaja za 25 posto, dok internet kapaciteti u periodu najvišeg intenziteta bilježe porast i do 58 posto. Ipak, kažu da svi sistemi i dalje funkcionišu bez problema i stabilno.

"Imajući to u vidu, trenutno ne vidimo rizike po ovom pitanju unutar mreže BH Telecoma. Rizik koji je evidentan i koji treba pomenuti je utjecaj epidemije na radnu sposobnost zaposlenika BH Telecoma, na čemu su blagovremeno pokrenute sve preventivne mjere", navode iz ove kompanije za RSE.

Voda, struja i druge komunalije

Potrošnja vode, plina i električne energije u domaćinstvima takođe je porasla, dok, naprimjer, preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo bilježi uobičajenu, ili čak i manju potrošnju vode kod potrošača iz kategorije mala privreda (kafei, restorani, hoteli i slično).

"Snabdijevanje vodom je stabilno, sva izvorišta su trenutno u funkciji i zadovoljavajućeg kapaciteta za neometano snabdijevanje vodom", navodi se iz ovog preduzeća za RSE.

Građane brine koliko bi mogli iznositi naredni računi za struju, a one koje smo pitali u Sarajevu i Banjaluci nisu se htjeli predstaviti, ali su prokomentarisali za RSE da očekuju od nadležnih pojeftinjenje struje ili, pak, izmjenu tarifa.

"Kako to regulisati ne znam, ali ne bi bilo loše da se izvrši neko pojeftinjenje, barem te dnevne potrošnje", kaže stariji Banjalučanin.

"Neće Elektroprivreda propasti za mjesec-dva dana, koliko će ovo trajati. Šta je dva-tri mjeseca osloboditi te ljude plaćanja električne energije, oni trebaju naći adekvatan način da ublaže ovo stanje", smatra Sarajlija.

"Da jeftina tarifa traje duže u toku dana. Onda bi i računi ostali otprilike na istom nivou kao do sada. Ovako se bojim da će građani dobiti veće račune, ne bojim se lično za sebe, ali će penzioneri kojima dođe duplo veći račun imati problem kako da to podmire", navodi starija građanka Sarajeva.

Zeničani se i u kriznoj situaciji bore sa starim problemom – centralno grijanje danima nije bilo u funkciji.

"Računi su ogromni za struju, inače, mi imamo problem s grijanjem. A što se tiče virusa, i što se tiče ove situacije, naravno da bi se trebalo smanjiti, a ne samo govoriti da se ne mora platiti dva-tri mjeseca. Pa, nije to nikakvo rješenje, nama će računi biti visoki", kaže za RSE Zeničanka koja je željela ostati anonimna.

Hoće li biti pojeftinjenja?

Elektroprivrede (Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda RS i Elektroprivreda HZ Herceg Bosna) na nivou cijele BiH bi, smatraju građani, trebale da budu društveno odgovorne i da pomognu građanima u ovoj krizi.

Na pitanje je li razmatrano pojeftinjenje, iz Vlade Republike Srpske kažu da je Republički štab za vanredne situacije jedino do sada donio odluku da "Elektroprivreda RS svim davaocima komunalnih i telekomunikacijskih usluga, uključujući i IPTV, prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge za mart, april i maj 2020. godine ne obračunava zatezne kamate".

Na pitanje je li razmatrano pojeftinjenje struje i premijer Federacije BiH Fadil Novalić nije dao konkretan odgovor.

"Elektroprivreda BiH je već uvela mjeru gdje je saopštila da nikome neće biti dok traje kriza isključena struja. Dakle, nije rekla da se ne plaća, ko može da plaća neka plaća, zato što iz toga što se plaća struja naši vrijedni rudari dobivaju platu", rekao je 25. marta premijer Novalić, na pitanje RSE.

Zadatak javnih kompanija

Ekonomski analitičar, Zoran Pavlović, kaže za RSE kako će se globalna kriza zbog korona virusa odraziti na javne kompanije. Ipak, smatra da javne kompanije na prvom mjestu trebaju voditi računa o građanima.

"Sigurno je da će efekat štete biti i po sve te javne kompanije, ali se mora znati da su javne kompanije nešto što treba da služi građanima. Lakše je pomoći velikom broju građana ili radnika koji nisu na poslu, nego očuvati finansijsku stabilnost takvih sistema", kaže Pavlović.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Iz Elektroprivrede HZHB za RSE kažu da će i oni imati maksimalnu toleranciju u smislu roka plaćanja računa. Iz ove kompanije tvrde da odluke o eventualnoj izmjeni cijena struje donosi Federalna regulatorna komisija za energiju (FERK). Međutim, iz FERK-a stiže drugačiji odgovor:

"Javni opskrbljivači, koji u ovome trenutku opskrbljuju sve kupce iz kategorije potrošnje kućanstvo u Federaciji BiH, predlažu cijene opskrbe za kupce koji se opskrbljuju u okviru univerzalne usluge, te isključivo isti mogu eventualno podnijeti zahtjev za promjene cijena opskrbe kupcima iz kategorije kućanstvo, a koji će FERK razmotriti", navodi se u pisanom odgovoru za RSE.

Stanje prouzrokovano pojavom korona virusa nema negativnog utjecaja na kontinuiranu i sigurnu opskrbu električnom energijom. Stanje uglja na depoima i razina hidro akumulacija je iznad predviđene za ovo razdoblje godine, potvrđeno je iz FERK-a za RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG