Dostupni linkovi

Završen SFF: Srce Sarajeva gruzijskom filmu "U procvatu"


Laureati ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala
Laureati ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala
Na svečanoj ceremoniji u subotu uveče u Narodnom pozorištu Sarajevo proglašeni su laureati 19. Sarajevo Film Festivala.

Gruzijski film „U procvatu“ (In Bloom) dobio je Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Inače, od ove godine film iz Gruzije prvi put učestvuje u takmičarskim programima Festivala. Novčanu nagradu u iznosu od 16.000 eura obezbijedio je Savjet Evrope.

„Hvala Festivalu na nagradi. Hvala vam što ste prepoznali ovaj naš film“, kaže jedna od režisera filma „U procvatu“ Nana Ekvtimishvili.

„Projekcija našeg filma bila je upravo u sali ovog pozorišta i bilo je zaista interesantno gledati kako je publika pomno gledala film. Taj trenutak nikada nećemo zaboraviti“, pojašnjava drugi režiser nagrađenog filma Simon Groß.

Bogdan Diklić sa Srcem Sarajeva
Bogdan Diklić sa Srcem Sarajeva
Priča ostvarenja „U procvatu“ smještena je 90-ih godina u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju, u državi koja je upravo stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza. Dvije djevojčice koje su ostvarile uloge u ovom filmu: Lika Babluani i Mariam Bokeria proglašene su najboljim glumicama ovogodišnje sarajevske filmske smotre.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca pripalo je srbijanskom umjetniku Bogdanu Dikliću za ulogu u filmu „Obrana i zaštita“ (A Stranger).

„Ne znam nagradu koja se zove tako lepo kao Srce Sarajeva. Ne postoji ni zlatno, ni srebrno ni dijamantsko nego srce grada. Toliko je ovo meni, ne mogu reći najdraže da se ne naljute oni drugi, ali jako mi je draga ova nagrada. I ja imam nekih problema sa srcem, ali moji su lakši - ja imam samo stent. Hvala vam“, ističe Diklić.

(FOTOGALERIJA: Devetnaesti SFF)

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa za igrani film dobio je Bobo Jelčić za koprodukcijski film Hrvatske i BiH „Obrana i zaštita“.

„Neka ovaj film bude još jedna suradnja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mislim da je to jako važno za ovu regiju. Ovaj film je snimljen u jednom gradu kome posvećujem ovu nagradu“, pojašnjava Jelčić.

Rumunski režiser Radu Jude primio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film „Sjena oblaka“ (O umbrǎ de nor). Specijalna plaketa žirija dodijeljena je režiserima iz Srbije Ani Nedeljković i Nikoli Majdaku za sedmominutno ostvarenje „Rabbitland“, dok je Specijalno priznanje žirija u ovoj selekciji dato Pavelu Vesnakovu za film „Čast“ (ЧЕСТ).

Austrijski dokumentarac „SickFuckPeople“ proglašen je najboljim na 19. Sarajevo Film Festivalu. Nagradu je primio režiser Juri Rechinsky. Specijalno priznanje žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film dobila je Marta Popivoda za koprodukcijsko ostvarenje Srbije, Francuske i Njemačke „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo“.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni film pripala je grčkom režiseru Konstantinosu Georgousisu za ostvarenje „Čistači“ (The Cleaners).

Lika Babluani i Mariam Bokeria sa nagradama
Lika Babluani i Mariam Bokeria sa nagradama
„Želim zahvaliti Sarajevo Film Festivalu. Za mene je jako važno što sam dobio nagradu u gradu kojeg je nacionalizam razorio. Još jednom hvala Sarajevu jer festival u mojoj zemlji nije htio da prikaže moj film“, navodi Georgousis.

Nagradu za ljudska prava dobio je Arsen Oremović iz Hrvatske za film „U braku sa Švicarcem“ (Married to the Swiss Franc).

Pored Béle Tarra, koji je na početku ovogodišnjeg SFF-a primio Počasno Srce Sarajeva, u subotu uveče dodijeljeno je još jedno isto priznanje Robertu Olli, izvršnom direktoru Eurimagesa, fonda Savjeta Evrope za podršku kinematografiji.

„Hvala Sarajevo Film Festivalu za ovu nemoguću misiju koja traje već 19 godina. Hvala što dovodite sjajne ljude u naš grad. Hvala vam što nam predstavljate odlične filmove koje smo imali priliku da gledamo. Hvala vam što nam pokazujete kako Sarajevo može ili treba da stalno izgleda. Hvala vam za najboljih devet dana u godini“, zaključio je na svečanoj ceremoniji bh. režiser Danis Tanović koji je predsjedavao žirijem Takmičarkog programa za igrani film 19. Sarajevo Film Festivala.
XS
SM
MD
LG