Dostupni linkovi

Svjetskom premijerom filma ‘Toma’ zatvoren 27. Sarajevo Film Festival


Ekipa filma "Toma" uoči premijere filma na zatvaranju SFF-a (20. avgust 2021)
Ekipa filma "Toma" uoči premijere filma na zatvaranju SFF-a (20. avgust 2021)

Svjetskom premijerom filma "Toma” Dragana Bjelogrlića, o životu pjevača Tome Zdravkovića, u petak 20. augusta uveče, zatvoren je 27. Sarajevo Film Festival (SFF).

Ekipa filma, na čelu sa rediteljem i producentom Draganom Bjelogrlićem, prošetala je uoči premijere crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Bjelogrlić je ranije, na press konferenciji u petak, rekao da je film završen prije tri dana i da se sve to dobro uskladilo da bude prikazan na jednom ovako velikom i ozbiljnom festivalu gdje ima svoju premijeru.

Film "Toma" je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

To je biografski film, kako navode iz SFF-a, o “čovjeku koga ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši”.

Dan ranije, 19. augusta dodjelom zvaničnih nagrada Srce Sarajeva u više kategorija završen je takmičarski dio SFF-a.

Najboljim igranim filmom 27. SFF-a proglašen je "Great Freedom" Sebastiana Meisea.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/icu dodijeljeno je Milici Tomović za film "Celts", za najboljeg glumca Georg Friedrich u filmu "Great Freedom" a za a najbolju glumicu Srce Sarajeva dobio je ansambl glumica iz filma "Brdo na kojem riču lavice".

Na ovogodišnjem SFF-u dodijeljene su i nagrade za najbolju TV seriju, pa je tako Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju dodijeljena seriji “Porodica”, a za najbolju komediju Srce Sarajeva dodijeljeno je seriji “Dnevnik velikog Perice”.

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu 13. augusta reditelju Wimu Wendersu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Crvenim tepihom SFF-a je 15. augusta, zajedno sa Wim Wendersom, prošetao i frontmen benda U2 Bono Vox.

Ovogodišnji SFF je otvoren 13. augusta premijerom filma "Dest u pola" o dvojici ćevabdžija u pandemiji, bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 27. SFF-a takmičilo se 47 filmova.

U osam festivalskih dana publici je ponuđeno više od 250 filmova iz gotovo 60 zemalja.

XS
SM
MD
LG