Dostupni linkovi

U utrci za nagradu 'Srce Sarajeva' SFF-a 47 regionalnih filmova 


 27. Sarajevo Film Festival (SFF) će se ove godine održati od 13. do 20. avgusta
27. Sarajevo Film Festival (SFF) će se ove godine održati od 13. do 20. avgusta

Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će se ove godine održati od 13. do 20. avgusta, ukupno će se takmičiti 47 filmova, saopšteno je u četvrtak iz SFF, najvećeg filmskog takmičenja i platforme filmske industrije na Zapadnom Balkanu.

U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu, a jedan bosanskohercegovačku premijeru.

“Sa sve većim nestrpljenjem iščekujemo početak ovogodišnjeg Festivala! Ekipa Festivala, naši članovi žirija, gosti, autori, najviše od svega se raduju susretu s publikom, zbog koje i stvaraju filmove i zbog koje festivali i postoje,” izjavio je Mirsad Purivatra, direktor SFF.

Prošlogodišnji SFF održan je prvi put u online format zbog pandemije korona virusa.

Ove godine festivalski kapaciteti bit će smanjeni u skladu sa preporukama Kriznog štaba Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, saopšteno je iz direkcije SFF.

Selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice SFF, pogledao je 683 filma, a Elma Tataragić, selektorica takmičarskog programa – igrani film, u ovogodišnji program je uvrstila devet filmova.

Rada Šešić, selektorica takmičarskog programa – dokumentarni film, odabrala je 16 filmova.

U Takmičarskom programu za kratki film, prema odluci selektorice Tataragić, ove godine će biti deset filmova.

Program ovogodišnjeg SFF obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

SFF je osnovala grupa entuzijasta 1995. godine, kao akt otpora opsadi Sarajeva.

XS
SM
MD
LG