Dostupni linkovi

Premijerom filma oskarovca Danisa Tanovića otvoren Sarajevo Film Festival


Ekipa filma "Deset u pola" režisera Danisa Tanovića ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, uoči ceremonije otvaranja 27. SFF-a, Sarajevo (13. avgust 2021.)
Ekipa filma "Deset u pola" režisera Danisa Tanovića ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, uoči ceremonije otvaranja 27. SFF-a, Sarajevo (13. avgust 2021.)

"Život bez umjetnosti i bez filma nije to što smo mi navikli da bude", kazao je na ceremoniji otvaranja 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) direktor Mirsad Purivatra. Pored glavnog grada Bosne i Hercegovine (BiH), festival je u petak (13. avgust) otvoren i u Mostaru.

Festival otvara film "Deset u pola", bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića, a premijerno se prikazuje i omnibus "Pisma s krajeva svijeta" filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Bele Tara.

Oba ostvarenja u fokusu imaju pandemiju korona virusa. Prošlogodišnji festival održan je u online formatu upravo zbog pandemije COVID-a 19.

"Za nas je ovo veliki momenat. Nadam se da ćemo se vratiti normalnom životu koji je dostojan čovjeka. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe nove priče", kazao je Purivatra, na ceremoniji otvaranja SFF-a u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Reditelj Danis Tanović je prije projekcije filma, koji će u petak navečer biti prikazan na ukupno 14 lokacija u Sarajevu i Mostaru, rekao da je "Deset u pola" film "jedno malo ljubavno pismo" njegovom gradu.

Radnja filma Danisa Tanovića dešava se u Sarajevu u maju ove godine, dok stara gradska jezgra Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine.

"Deset u pola", kako navode autori, nije samo priča o gastronomskom simbolu Sarajeva - ćevapima, nego i priča o prijateljstvu, ljubavi, svojevrsnom bosanskom inatu.

Počasno Srce Sarajeva reditelju Wimu Wendersu

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu u petak 13. avgusta reditelju Wimu Wendersu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biće prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

U Open Air programu biće prikazan i klasik PARIS, TEXAS, koji je 1984. osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra kazao je kako su presretni što mogu odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije, koji svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije.

Wenders se na Sarajevo Film Festival vraća nakon deset godina od nakon njegove prve posjete. 2011. godine predstavio je revolucionarno 3D filmsko ostvarenje "Pina", dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara.

Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji SFF organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Wim Wenders je međunarodno priznanje stekao tokom sedamdesetih kao jedan od pionira novog njemačkog filma i smatra se jednim od najvažnijih autora u historiji kinematografije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na festivalima širom svijeta, između ostalih: Zlatne palme i nagrade Britanske akademije filmskih umjetnosti za Paris, Texas (1984), nagrade za najboljeg reditelja u Cannesu za Krila želje (1987), Zlatnog lava u Veneciji za Stanje stvari (1982) i Srebrnog medvjeda za Hotel od milion dolara (2000) na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Mnogo svjetskih premijera

Na ovogodišnjem festivalu u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će imati svjetsku, tri međunarodnu, jednu evropsku, 25 filmova regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Za nagradu Srce Sarajeva u takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 48 filmova.

COVID-siguran događaj

Kako je najavljeno, SFF će biti COVID-siguran događaj, održan u skladu s mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Za sve događaje planirane tokom sedam festivalskih dana potrebna je COVID-sigurna akreditacija, odnosno, jedan od tri dokumenta koja su potrebna da bi se prisustvovalo projekcijama i lokacijama. Posjetiteljima projekcija i ostalih festivalskih sadržaja potrebna je potvrda da su prebolovali COVID u posljednjih šest mjeseci, da imaju negativan antigenski test, ili dokaz o vakcinaciji.

U glavnom Box Office-u,, smještenom u Bosanskom kulturnom centru, posjetioci će morati dati svoje podatke i priložiti jedan od ta tri dokaza. Nakon provjere validnosti dokumenata dobiće COVID-sigurnu akreditaciju na adresu elektronske pošte ili će im biti isprintana akreditacija na licu mjesta.

Za sve one koji nisu u Sarajevu u vrijeme održavanja 27. Sarajevo Film Festivala ili će filmove gledati u kućnoj atmosferi, Sarajevo Film Festival omogućio je većinu filmova iz svog programa i za online gledanje, saopšteno je iz direkcije festivala.

Open Air Cinema, centralno otvoreno kino Sarajevo Film Festivala, pogled iz drona
Open Air Cinema, centralno otvoreno kino Sarajevo Film Festivala, pogled iz drona

Na online platformi: ondemand.kinomeetingpoint.ba, od 13. do 29. avgusta, publika na svom uređaju, samostalno ili u društvu, ima priliku da uživa u najnovijim filmovima iz domaće, regionalne i svjetske produkcije i na taj način osjetiti dio festivalske atmosfere.

Više od 200 filmova iz 65 zemalja će biti dostupno online na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova, a filmovi će na online platformi biti dostupni za gledanje pola sata nakon početka projekcije u kinu.

TeenArena i Dječiji program Sarajevo Film Festivala ove su dostupni isključivo putem online platforme.

Više od deset filmova sa ratnom tematikom

Na 27. Sarajevo Film Festivalu biće prikazano više od deset filmova s ratnom tematikom na prostoru Bosne i Hercegovine i svijeta, od kojih su dva o genocidu u Srebrenici počinjenom 1995. godine.

O ratu u BiH publika će imati priliku gledati u tri filma – "Kuda ideš Aida?", filmu "Looking for Horses" i "Disturbed Eart".

U okviru Takmičarskog programa dokumentarnog filma ove godine će na SFF-u biti prikazan dokumentarni film o Srebrenici "Disturbed Eart", režisera Kumjana Novakova i Guillermo Carreras-Candia.

U istog kategoriji biće prikazan i film "Looking for Horses", režisera Stefana Pavlovića, koji govori o prijateljstvu između filmskog autora i ribara koji je izgubio sluh tokom rata u BiH, nakon čega se povukao na jezero gdje vodi usamljenički život.

Sarajevo Film Festival ove godine održava se ponovo uživo, nakon prošlogodišnjeg online formata zbog pandemije korona virusa (na fotografiji Open Air Cinema)
Sarajevo Film Festival ove godine održava se ponovo uživo, nakon prošlogodišnjeg online formata zbog pandemije korona virusa (na fotografiji Open Air Cinema)

Film "Isti san" zasnovan na istinitom događaju o rumunskom vojniku koji tokom svoje prve misije u Afganistanu nailazi na ranjenu djevojčicu, režisera Vlad Petrija, također je uvršten u Takmičarski program dokumentarnog filma.

U istoj kategoriji biće prikazan i film "Evolucija" režisera Kornéla Mundruczó, koji kroz sjećanja iz Drugog svjetskog rata do današnjeg Berlina prati tri generacije iste porodice i njihova nastojanja da se pomire s vlastitom prošlošću.

Igrani film "Kelti" režiserke Milice Tomović biće prikazan u okviru Takmičarskog programa. Film prati beogradsku porodicu tokom rođendanske proslave kćerke Minje 1993. u Srbiji i patnje zbog sankcija i inflacije.

Filmovi koji se prikazuju u okviru programa Suočavanje s prošlošću imaju za cilj, kako je saopšteno iz SFF-a, misiju da pokrenu iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduslov za rješavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji koji još uvijek opterećuju naša društva. Ove godine će u okviru tog programa biti prikazano ukupno sedam filmova.

Festival će biti zatvoren 20. avgusta filmom "Toma" o legendi Tomi Zdravkoviću. Film je režirao Dragan Bjelogrlić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG