Dostupni linkovi

'Great Freedom' Sebastiana Meisea najbolje igrano ostvarenje 27. Sarajevo Film Festivala


Sebastian Meise (drugi zdesna) drži nagradu Srce Sarajeva (19. august 2021.)
Sebastian Meise (drugi zdesna) drži nagradu Srce Sarajeva (19. august 2021.)

Dodjelom zvaničnih nagrada Srce Sarajeva u nekoliko kategorija u četvrtak (19. august) završen je takmičarski dio ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Najbolji igrani film 27. SFF-a je "Great Freedom" Sebastiana Meisea.

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju je vodila dramaturginja Ines Mrenica, Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/icu dodijeljeno je Milici Tomović za film "Celts".

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich za ulogu u filmu "Great Freedom".

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobio je ansambl glumica iz filma "Brdo na kojem riču lavice", a koji čine: Flaka Latifi, Era Balaj, Urate Shabani.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dobili su filmovi "The Same Dream" reditelja Vlada Petrija, kao i film "Looking for Horses" Stefana Pavlovića.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je "Landscapes of Resistance" Marte Popivode.

Nagrada Human Rights u okviru dokumentarnog programa otišla je u ruke Ahmeta Necdeta Cupura za djelo "Les Enfants Terribles".

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film "Summer Planning", djelo Alexandrua Mironescua.

Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je djelu "Displaced" Samira Karahode.

Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je "Everything ahead" Mate Ugrina.

Nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti otišla je u ruke Norike Sefe za "Looking for Venera".

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 27. SFF-a takmičilo se 47 filmova.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova je zabilježilo svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U sedam festivalskih dana publici je ponuđeno više od 250 filmova iz gotovo 60 zemalja.

Pandemija koja je bila uzrok da prošlogodišnji 26. SFF bude održan u online formi, ovoga puta nije spriječila održavanje najveće regionalne filmske smotre.

Ovogodišnji SFF, koji je otvoren 13. augusta premijerom filma "Dest u pola" o dvojici ćevabdžija u pandemiji, bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića, zvanično će biti zatvoren u petak (20. august) projekcijom filma "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića.

Film "Toma" je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG