Dostupni linkovi

Zaštita optuženih na uštrb javnosti


Kompletne optužnice Tužilaštva BiH i Brčko Distrikta neće više biti dostupne kao javni dokumenti i niko ih, osim stranaka u postupku, neće moći dobiti, odluka je Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

U Agenciji ovaj potez pravdaju Zakonom o zaštiti ličnih podataka, dok novinari negoduju i smatraju da zbog ovakvih odluka neće moći objektivno informisati javnost.

Prema odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, javno objavljivanje optužnica u punom obimu suprotno je pravu i praksi u drugim zemljama. Trenutno se na stranici Tužilaštva BiH nalaze optužnice koje su podignute zbog ratnog zločina, organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela iz njihove nadležnosti, sa imenima počinitelja, ali su izostavljeni lični podaci, poput informacija o adresi, matičnom broju, nacionalnosti.

Sud BiH
Sud BiH
Ova odluka donesena je po prigovoru lica koje se žalilo na način obrade ličnih podataka od strane Tužilaštva BiH, kaže direktor Agencije Petar Kovačević

"Krivični postupak je formalan do u detalje i njime je sve propisano - i javnost postupka i obrada ličnih podataka i prezumcija nevinosti i svi ostali instituti. Postići po pravilima struke anonimizaciju, da se ni na koji način ne može dovesti ta optužnica sa konkretnim licem - ako je lice iz malog mjesta kako ćete vi izvršiti anonimizaciju. S druge strane o opravdanosti objavljivanja takvih optužnica - mi nijednog momenta nismo sporili tužilaštvima njihovu obavezu zakonsku, kao i svih ostalih javnih organa da informišu javnost o svojim aktivnostima, o postupcima, ali vodeći računa i o privatnosti, pa i o javnom interesu"

Odluka se odnosi se i na Tužilaštvo Brčko Distrikta. Advokat Miodrag Stojanović ističe da je optužnica, po Zakonu o krivičnom postupku, javni dokument koji se može objaviti, ali bez ličnih podataka:

"Sadržajem optužnice se ne povrijeđuje prezumcija nevinosti u tom smislu, ali cijenio sam da podaci o optuženom koji zadiru u ono naličnije podatke o adresi, matičnom broju, porodičnim i ličnim podacima roditelja, supruge i djece treba da budu zaštićeni. A sama zaštita cjelokupnog teksta optužnice, pravnog i činjeničnog opisa onoga što se optuženom stavlja na teret, po meni sigurno da će izazvati nedoumice kod mnogih ljudi ko je i za šta optužen"

Prema onome sto je trenutno dostupno javnosti kada su u pitanju optužnice za pojedina lica, moguće je vidjeti šta se optuženom stavlja na teret, ali bez pojedinačnih tačaka i u skraćenom obliku. I u pravo to otežaće posao novinarima koji informišu javnost sa suđenja, smatra Erna Mačkić, novinar Balkanske istraživačke mreže:

"Naprosto je nemoguće napisati objektivan izvještaj ukoliko ne znamo zašto su tužilaštvo ili odbrana pozvali svjedoka, jer se vrlo često na suđenjima npr. kaže ;Poziva se svjedok da svjedoči o tački 3. optužnice; Ukoliko novinar nema optužnicu i ne zna šta je tačka 3. optužnice, ne može napisati korektan i objektivan izvještaj. S druge strane tu se daje prostora novinarima da dobijaju informacije iz drugih izvora koji nisu objektivni i mogu biti znači izlobirani od određenih strana u postupku", kaže Mačkić.

Kovačević kaže da novinari, ukoliko i kada se ukaže potreba, od tužilaštava na uvid mogu tražiti pismenim putem kompletne optužnice, ali da se njihovo objavljivanje sa detaljnim informacijama moralo ograničit

"Tužilaštva ne objavljuju izvještaje o radu, a objavljuju optužnice gdje možete zloupotrijebiti. Mi smo isprintali tu optužnicu Tužilaštva Brčko Distrikta - čitava jedna stranica je o licu koje ima kriminalnu prošlost, ima sedam, osam, možda i više krivičnih djela - krađa, razbojnička krađa, krađa u pokušaju, i ko hoće da zloupotrijebi ovo lice, može ga olako kontaktirati, ima adresa stanovanja. Javni interes je i da lice bude osuđeno, ali ne da se on onda promoviše i da se kod omladine ili kod određenih kategorija od njega pravi idol."

Optužnice drugih tužilaštava u BiH dostupne su javnosti, s tim da su lični podaci zaštićeni. Ukoliko bi se desilo da optužnice budu u potpunosti povučene, onda bi mediji ostali bez relevantnih izvora i na taj način bi bilo dovedeno u pitanje objektivno i nepristrano informisanje javnosti, što nikome nije u interesu. Naročito u postupcima suđenja za ratne zločine i suočavanjem sa istinom.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG