Dostupni linkovi

Politikanstvo Vlade RS: Finansirati ili ne odbranu haških optuženika


Milorad Dodik
Pažnju javnosti nedavno je zaokupio navodni sastanak predsjednika RS Milorada Dodika sa sinom haškog optuženika Ratka Mladića, na kojem se, kako su objavili neki mediji, razgovaralo o izdvajanju budžetskih sredstava za Mladićevu odbranu. Dodikov kabinet nije se oglasio ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju. Ipak, pomoć, i to budžetsku, haškim optuženicima i njihovim porodicama Republika Srpska još uvijek pruža.

Krajem maja prošle godine, a nakon hapšenja Ratka Mladića, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će se u tom entitetu formirati fond za pružanje pravne pomoći optuženim pred Haškim tribunalom.

Od Vlade RS Dodik je zatražio da hitno obavi neophodne procedure da bi fond bio formiran. Koliko je taj bio potez namijenjen smirivanju Mladićevih pristalica, koji su demonstrirali nakon njegovog hapšenja - nije poznato. Zna se da fond nije zaživio ni devet mjeseci kasnije. Ipak, entitetska vlada izdvojila je sredstva Fondaciji Pomoć, pri Boračkoj organizaciji RS, koja je taj novac namijenila haškim optuženicima, odnosno njihovim porodicama. Riječ je o iznosu od 100.000 maraka za koji u Fondaciji Pomoć tvrde da nije dovoljan za odbranu haških optuženika.

„To su sredstva koja mi ne možemo naći, već smo se isključivo bazirali u sljedećim pravcima: porodicama da se omogući da mogu posjetiti lice koje se nalazi na izdražavanju kazne; dio materijalnih troškova tamo gdje se može pomoći socijalno ugroženim porodicama u nekom iznosu koji je simboličan; stipendiranje djece tih lica u smislu stipendija, koje su 70 za đake i 100 maraka za studente“, kaže rukovodilac Fondacije Čedo Šipovac.

U Fondaciji Pomoć kažu da od Vlade još nisu dobili sredstva za ovu godinu. Stipendije su isplatili zaključno s januarom, a za ostale namjene trenutno nemaju sredstava. Iako su mediji objavili da se Mladićev sin nedavno sastao i sa predsjednikom Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljkom Mitrovićem, koji tvrdi da je riječ o dezinformaciji, ali dodaje da takav sastanak ne bi krio jer, kako kaže, nema problema s tim.

Mitrović takođe potvrđuje da se već duže vremena govori o Fondu za pravnu pomoć haškim optuženicima koji bi bio finansiran iz donacija:

„Mislim da RS to malo bojažljivo radi, kao neko će im prigovoriti. Ovdje se ne finansiraju optuženi, odnosno presuđeni ratni zločinci. Za to se ide na donaciju. Na kraju će se ići na donaciju da ne bi niko imao prigovor na izvor sredstava.“

Kada je u pitanju finansiranje odbrane optuženih za ratne zločine, ako se ima u vidu da se to finansira novcem poreskih obveznika i ako se ima u vidu opšte siromaštvo, može se reći da Vlada RS zloupotrebljava taj novac, kaže izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava RS Branko Todorović.

„Mislim da bi bilo mnogo bolje da oni koji državni novac troše za finansiranje odbrane optuženih za ratne zločine taj novac utroše za bilo koji vid podrške žrtvama ratnih zločina. Konkretno u Mladićevom slučaju, bilo bi mnogo bolje da RS napravi jedan iskorak u procesu suočavanja s istinom, napravi jedan ljudski i moralni gest i na neki način finanasijsku podršku da onoj djeci, onim starima i nemoćnima koje su porodice žrtava, recimo konkretno u Srebrenici. To bi bio jedan iskorak u procesu suočavanja sa prošlošću.“

Političari to smatraju politički neprofitabilnim jer bi podrška žrtvama zločina značila gubitak birača, kaže Todorović, ali i ističe da je to put koji će RS morati prije ili kasnije da pređe:

„Da se konačno jednom prestane od ratnih zločinaca praviti heroje. Dobijanje političkih poena nekom vrstom koketiranja i solidarisanja sa ratnim zločincima je kratkoročno profitabilno, ali to zaista nanosi dugoročno ogromnu štetu RS-u.“

Sudeći prema raspoloženju vlasti Republike Srpske, ali i velikog dijela građana, osnivanje fondacije za pomoć žrtvama ratnih zločina neće se desiti u skorije vrijeme.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG