Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje Simatoviću i Stanišiću


Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Haško suđenje bivšim šefovima srbijanske Državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za logističku pomoć hrvatskim i bosanskim Srbima koja je rezultirala počinjenjem zločina, nastavljeno je svjedočenjem Riste Šelovca, bivšeg pripadnika MUP-a Srbije i zapovjednika graničnog prijelaza između Srbije i Bosne i Hercegovine kod Bajine Bašte.

On je pod mjerama zaštite svog lika opisao stanje na spomenutom području, te ustvrdio, kao svjedok Simatovića, da optuženi nije sudjelovao u operacijama u istočnoj Bosni. Kako bi pokazalo suprotno, tužiteljstvo se opet pozvalo na ratni dnevnik bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Svjedok Šelovac je opisao kako je 16. siječnja 1993. godine Armija Bosne i Hercegovine napala srpske snage u području bosanskohercegovačkog sela Skelana, u blizini granice sa Srbijom, kada je ubijeno oko 60 pripadnika Vojske Republike Srpske, te određeni broj civila, među kojima je bilo i djece. Kolona srpskih izbeglica granatirana je i pri pokušaju da se domogne Srbije, a nekoliko granata je palo i na Bajinu Baštu:

„Nakon dejstva po saobraćajnici i centru grada uključila se Vojska Jugoslavije, odnosno njen 16. granični bataljon, u cilju zaustavljanja tog napada j i omogućavanja da se stanovništvo izvuče.“

Zbog napete situacije granični prijelaz je nedugo nakon toga posjetio i tadašnji predsjednik Vlade Srbije Nikola Šainović u pratnji Franka Simatovića:

„Ja sam dolazio po mom zadataku kod komandanta štaba Posebnih jedinica policije i tad sam Simatovića vidio kod njihovih kancelarija, znači u kraju kod njih. Znate šta, ako je čovjek tu u službenim prostorijama, nemoguće je da ne pitate ko je. Ja sam dobio odgovor u štabu Posebnih jedinica policije da se radi o radniku resora državne bezbjednosti - i dalje nisam ni pitao, niti sam mogao da pitam, niti mi je trebalo da znam.“

Svjedok je potvrdio kako je Simatović obilazio Bajinu Baštu, a tijekom unakrsnog ispitivanja od strane tužiteljstva odbijao je mogućnost da je bio u istočnoj Bosni, odnosno spomenutim Skelanima. Čak i kad su pokazani dokumenti iz kojih se vidi da je jedinica Crvene beretke, koja je prema optužbi bila pod kontrolom DB-a Srbije, bila stacionirana u Skelanima, te sudjelovala u borbama na strani Vojske Republike Srpske. Tužitelj Travis Farr (riječima sudske prevoditeljice):

„U maju 1993. godine, gospodine, Franko Simatović i Rajo Božović su komandovali jedinicom koja je bila poznata kao Crvene beretke, koja je bila smještena u školi u Skelanima. A u toj jedinici se nalazio određeni broj pripadnika koji su trebali da služe u samostalnom bataljonu VRS-a u Skelanima. Da li je to tačno?“

SVJEDOK: Meni je taj podatak nepoznat. Radi se o jedinicama Vojske RS i ja ne mogu uošte da znam te podatke.

Svjedok Šelovac je upozoren da može odbiti odgovarati na pitanja koja bi ga mogla inkriminirati, a zatim je njegov iskaz dovršen na sjednici zatvorenoj za javnost.

Suđenje šefovima srbijanskog DB-a u vrijeme rata nastavilo se svjedočenjem umirovljenog pukovnika Jugoslavenske narodne armije Mladena Karana. On je doveden kao svjedok obrane kako bi Željka Ražnjatovića Arkana doveo u zapovjednu vezu s JNA, odnosno porekao njegovu vezu s DB-om Srbije.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG