Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici Zastave prelaze u Fiat


Radnik sa novim ugovorom, Foto: Branko Vučković
U kompaniji Fiat automobili Srbija (FAS) danas je počelo potpisivanje ugovora o radu sa radnicima koje italijanska kompanija preuzima iz kragujevačke fabrike Zastava automobili.

Prema informacijama iz te kompanije radnici koji su dobili poziv za potpisivanje ugovora o radu dobili su bedževe i ušli u fabriku gde će tokom dana zaključivati ugovore.

Zbog potpisivanja novih ugovora o radu, montažne trake danas ne rade, a u fabriku mogu da uđu samo radnici koji su dobili poziv.

FAS se još uvek nije zvanično oglasila povodom početka potpisivanja ugovora o radu.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava automobili Zoran Mihajlović kaže za Radio Slobodna Evropa da će italijanska kompanija u prvoj fazi potpisati ugovore o radu sa 1.000 Zastavinih radnika, navodeći da njihova plata neće biti manja nego što je bila do sada.
Italijanski Fiat je poslednjih dana prošle godine uplatio 100 miliona evra osnivačkog uloga i zvanično je preuzeo kragujevačku Zastavu.

"Očekujem da će danas 1.000 radnika sklopiti ugovor i preći u kompaniju FAS. Mi se nadamo većim platama, jer privatizacija znači da ćemo više i bolje raditi, ali i primati veće plate," rekao je Mihailović.

Prosečna plata zaposlenih u kragujevačkoj fabrici automobila u decembru prošle godine iznosila je 27.000 dinara.
U zajedničkom preduzeću sa Vladom Srbije, u kojem Fiat ima 67, a Srbija 33 odsto kapitala.

Mihailović navodi da Sindikat očekuje da Fiat “ubrzano nastavi realizaciju planiranih investicija” , kako bi i ostatak radnika koji se trenutno nalazi “na čekanju” dobio posao u FAS ili u nekoj od kooperantskih firmi.

Prema nezvaničnim informacijama ugovori o radu koje radnici danas potpisuju sa Fiatom su tipski, a pravilnik o radu je usklađen sa domaćim Zakonom o radu. Ugovorom je precizirano osmočasovno radno vreme tokom petodnevne radne nedelje.

Italijanski Fiat je poslednjih dana prošle godine uplatio 100 miliona evra osnivačkog uloga i zvanično je preuzeo kragujevačku Zastavu.

U zajedničkom preduzeću sa Vladom Srbije, u kojem Fiat ima 67, a Srbija 33 odsto kapitala.

Ranije je najavljeno da će Fiat u Kragujevcu od 2011. godine proizvoditi 200.000 automobila godišnje od čega se očekuje oko dve milijarde evra izvoza.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG