Dostupni linkovi

"Fiat" preuzeo "Zastavu"


Aneks ugovora podrazumeva ukupnu vrednost zajedničke investicije od 700 miliona evra u novu opremu i modernizaciju fabrike, kapaciteta 200.000 automobila godišnje, Foto: Branko Vučković
Aneks ugovora podrazumeva ukupnu vrednost zajedničke investicije od 700 miliona evra u novu opremu i modernizaciju fabrike, kapaciteta 200.000 automobila godišnje, Foto: Branko Vučković
Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog Fijata potpisali su danas aneks ugovora o ulaganju u zajedničko preduzeće za proizvodnju automobila u Kragujevcu, kojim Zastava postaje deo te italijanske kompanije.

Aneks su potpisali potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, potpredsednik Grupe "Fijat" Alfredo Altavila i generalni direktor zajedničke kompanije Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis.

Aneks ugovora podrazumeva ukupnu vrednost zajedničke investicije od 700 miliona evra u novu opremu i modernizaciju fabrike, kapaciteta 200.000 automobila godišnje.

Uplatom osnivačkog kapitala od 100 miliona evra, kako je rekao Alfredo Altavila, Zastava je, i suštinski, postala deo Fijata.

“Potpisivanjem ovog ugovora, koji tako postaje izvršan, ispunjavamo našu obavezu i naš doprinos u vidu investicije od 98 milona evra. Na to dodajemo i ona dva milona koja su, već, uplaćena” kaže Altavila.

Ministar Mlađan Dinkić je rekao da će nova fabrika, pored postojećeg modela Punto, proizvoditi i dva potpuno nova modela automobila.

“Radi se o novim modelima automobila koji će biti namenjeni, prvenstveno, evropskom tržištu, ali i američkom, što je novost. Kragujevčani će se tako vratiti, posle dugog niza godina, na američko tržište, ali sa jednim modelom, za koji verujemo, da će imati daleko bolju prodaju nego nekadašnji Jugo. Uplata osnivačkog kapitala Fijata, suštinski, označava i kraj ekonomske krize u Srbiji, jer verujem, da posle serije dobrih vesti koje smo imali iz Evropske unije, evo sada i iz Fijata, našu ekonomiju čekaju daleko bolji dani,” rekao je Dinkić.
XS
SM
MD
LG