Dostupni linkovi

Zastava sa Kosovom u Srbiji 'pomerila akcenat' sa fudbala


Navijači i igrači reprezentacije Srbije nakon što je napadač Aleksandar Mitrović (9) postigao gol protiv Kameruna u drugom poluvremenu utakmice grupne faze na Svetskom prvenstvu 2022. na stadionu Al Janoub, Katar
Navijači i igrači reprezentacije Srbije nakon što je napadač Aleksandar Mitrović (9) postigao gol protiv Kameruna u drugom poluvremenu utakmice grupne faze na Svetskom prvenstvu 2022. na stadionu Al Janoub, Katar

Zastava na kojoj je Kosovo deo Srbije u svlačionici reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu nije slučajan događaj ni eksces, to je bilo jako dobro isplanirano – ocenio je za Radio Slobodna Evropa(RSE) bosansko hercegovački novinar Dragan Bursać.

Na društvenim mrežama se pojavila navodna fotografija iz svlačionice fudbalera Srbije uoči meča protiv Brazila 26. novembra na kojoj je poruka "Nema predaje" preko mape Srbije u čijem sastavu je i Kosovo.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, ali zvanični Beograd ne priznaje nezavisnost svoje bivše pokrajine.

"Pravo je pitanje ko je tu zastavu postavio ako nisu igrači, možda i jesu oni, ili ako jesu treba da kažu. I možda je bitnije pitanje po čijem nalogu su oni postavili tu zastavu", naveo je Bursać.

On je nakon što je na Tviteru komentarisao ovaj događaj, uz ocenu da je ostavljena nacionalistička poruka, dobio psovke i pretnje.


Šta se desilo?

Disciplinska komisija FIFA (Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija) pokrenula je 26. novembra postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog istaknute zastave u njihovoj svlačionici uoči utakmice reprezentacije Brazila protiv Srbije, navodi se u saopštenju.

FIFA je citirala deo svog disciplinskog kodeksa koji se bavi nedoličnim ponašanjem, uključujući "uvredljive gestove, znakove ili jezik" i "korišćenje sportskog događaja za poruke nesportske prirode."

Zvaničan Beograd protiv odluke FIFA

Od zvaničnika Srbije se oglasio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naveo da Srbija kao država ne može da reaguje na to što je FIFA pokrenula postupak protiv reprezentacije Srbije jer se radi o sportskim organizacijama, ali je ocenio taj potez kao licemeran.

"To samo govori o licemerju, niko ne govori i niko ne želi da se fudbaleri bave politikom, ali šta je to uvredljivo što neko kaže nema predaje", rekao je Dačić 27. novembra za TV Prva.

On je naveo da je Srbija međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, sa Kosovom kao delom Srbije.

"Šta tu nije u skladu sa međunarodnim pravom i šta je uvredljivo. To je pokazatelj koliko nema principa nego ima dvostrukih standarda i dvostrukih aršina. Nikad ne bi kaznili Ukrajinu kada bi rekla 'Donbas je naš' i 'Krim je naš', u čemu je razlika", poručio je Dačić.

Fudbalski savez Srbije ćuti

Fudbalski savez Srbije se do sada nije oglašavao povodom zastave u svlačionici niti najave postupka zbog toga od strane FIFA.

Ovaj savez nije odgovorio na upit RSE tim povodom.

Takođe su bez odgovora ostala i pitanja stranih novinara na pres konferencijama u Kataru koje su držali pojedini igrači i selektor reprezentacije Srbije.

Tako na konferenciji održanoj 26. novembra na pitanje prisutnim igračima zbog čega su odlučili da okače zastavu na kojoj je Kosovo prikazano kao deo Srbije, predstavnik Fudbalskog saveza Srbije nije dozvolio odgovore rekavši da je tema isključivo nastupajuća utakmica sa reprezentacijom Kameruna.

I selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je na konferenciji za medije sutradan odbio da odgovori na pitanje o istrazi koju je pokrenula FIFA.

Selektor Srbije Dragan Stojković na konferenciji za novinare u glavnom medijskom centaru, Doha, FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.
Selektor Srbije Dragan Stojković na konferenciji za novinare u glavnom medijskom centaru, Doha, FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera Srbije "Nezavisnost", ocenio je za RSE da o ovome može eventualno da se priča kada se završi Svetsko prvenstvo, ali da sada akcenat treba da bude na fudbalu.

"Ja ne znam ko je tu zastavu okačio, nije mi poznato da je to uradio neko od igrača, nije mi poznato da je to uradio neko od funkcionera", naveo je on.

On je dodao da FIFA ranijih godina u sličnim slučajevima nije kažnjavala ekipe drastičnim kaznama.

"Praksa nam je pokazala da FIFA u takvim situacijama, i ako izriče kaznu, da su one uglavnom finansijske prirode", naveo je on.

Fudbalski savez Kosova tražio reakciju

Fudbalski savez Kosova (FSK) pozdravio je početak disciplinskog postupka koji je pokrenula FIFA.

"Pozdravljamo disciplinski postupak zbog sramne slike iz svlačionice sa nacionalističkim i pretećim porukama prema Kosovu tokom utakmice između Srbije i Brazila na Svetskom prvenstvu", naveo je KSK na Tviteru 27. novembra.

Prethodno je ovaj savez podneo žalbu FIFA.

U međuvremenu je kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) objavio na Fejsbuku da je u poslednja dva dana dobio stotine uvredljivih i pretećih poruka iz Srbije.

Nakon pretnji koje je dobio Čeku je napisao da su demokratizacija Srbije i odvajanje od ruske kontrole preduslovi za bezbednost i napredak na Zapadnom Balkanu.

"Uvrede upućene mojoj porodici i pretnje smrću su dodatni pokazatelji da je srpski šovinizam najveća opasnost za mir na našim prostorima", naveo je Čeku 27. novembra.

Slika zastave sa porukom "Nema predaje" na srpskom jeziku postala je viralna na društvenim mrežama kada ju je podelio Čeku.

"Sramotne slike iz svlačionice u Srbiji, koje prikazuju poruke mržnje, ksenofobične i genocidne poruke prema Kosovu, uz eksploataciju platforme Svetskog prvenstva u fudbalu", napisao je Čeku na Tviteru 25. novembra uz tu sliku.

Igrači Kosova slušaju himnu prije fudbalske utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru FIFA 2022 između Španije i Kosova na Olimpijskom stadionu La Cartuja u Sevilji 31. marta 2021.
Igrači Kosova slušaju himnu prije fudbalske utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru FIFA 2022 između Španije i Kosova na Olimpijskom stadionu La Cartuja u Sevilji 31. marta 2021.

On je tada dodao da Kosovo očekuje konkretne akcije od FIFA s obzirom da je Fudbalski savez Kosova (FFK) punopravni član FIFA i UEFA.

Kosovo je postalo član UEFA i FIFA 2016. godine, osam godina nakon što je zemlja proglasila nezavisnost od Srbije, što zvaničan Beograd i dalje negira.

Podršku u tome, kao i u blokiranju međunarodnog članstva Kosova u organizacijama, Srbija ima, između ostalih, i u Rusiji.

Fudbal kolateralna šteta

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) ocenio je za RSE da događaj sa zastavom u svlačionici reprezentacije Srbije kao "klasičnu nacionalističku provokaciju koja je proizvod trovanja na svakodnevnom nivou".

Dodao je da taj događaj nije izuzetak od drugih primera iz prethodne nedelje.
U tom kontekstu izjavu šefa srpske diplomatije povodom reakcije FIFA ocenjuje kao "cinični i licemernu".

To je objasnio time što se Ministarstvo inostranih poslova Srbije nije oglasilo niti reagovalo na šal koji je Viktor Orban nosio kada se video sa jednim od reprezentativaca Mađarske.

"Što je takođe neka vrsta poziva na nove teritorijalne pretenzije velike Mađarske", naveo je Milosavljević.

Na navijačkom šalu sa mapom takozvane "Velike Mađarske", koji je nosio mađarski premijer Viktor Orban, Vojvodina je prikazana kao deo te zemlje.

Orban je taj šal nosio u videu koji je objavljen 21. novembra na njegovom Instagram nalogu, nakon susreta sa mađarskim fudbalskim igračem Balažom Džudžakom.

"Na ovim primerima visimo kako se jedno autokratsko savezništvo ide ruku pod ruku sa teritorijalnim pretenzijama a fudbal je na neki način kolateralna šteta", ocenio je Milosavljević.

Za koga se igra Svjetsko prvenstvo u fudbalu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Osim navijačkog šala mađarskog premijera, Milosavljević je podsetio i na provokaciju pojedinih hrvatskih navijača od 27. novembra čija je meta bio golman Kanade i beogradske Crvene zvezde Milan Borjan tokom utakmice Hrvatska – Kanada.
Na društvenim mrežama se može videti transparent koji drže navijači sa natpisom

"Knin 95 – ništa ne ide (beži) kao Borjan." Na tom transparentu je takođe ispisano Džon Dir (John Deere).

"Ništa ne ide kao Džon Dir" je reklamni slogan poznatog proizvođača traktora. A Borjan je kao osmogodišnji dečak bio u izbegličkoj koloni sa traktorima iz Knina na putu za Srbiju za vreme hrvatske akcije "Oluja" tokom rata u Hrvatskoj 1995. godine.

Odnos koji utiče i na sport

Još jedna zastava privukla je veliku pažnju javnosti kada se na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, u oktobru 2014. godine iznad stadiona Partizana u Beogradu pojavila bespilotna letelica koja je nosila zastavu takozvane Velike Albanije.

U tom trenutku došlo je do sukoba igrača dve ekipe, a potom su na teren ušli pojedini navijači i napali gostujuće fudbalere, nakon čega su igrači Albanije napustili teren i odbili da nastave utakmicu.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara 2008. godine, u više navrata je srpska strana sprečavala kosovske sportiste da sa svojim državnim obeležjima učestvuju u međunarodnim manifestacijama koje se održavaju u Srbiji.

Tako nije dozvoljen ulazak u Srbiju kosovskoj bokserskoj reprezentaciji u oktobru 2021. Zatim je kosovska karate reprezentacija u maju 2018. godine posle dva neuspela pokušaja da pređe granicu sa Srbijom odustala od učešća na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu.

Evropska rukometna federacija suspendovala je u martu 2018. rukometašice Srbije iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nakon što je Beograd otkazao planiranu utakmicu između ženskih juniorskih rukometnih reprezentacija Srbije i Kosova.

Kosovo je takođe zabranilo u oktobru 2019. ulazak fudbalerima i rukovodstvu Crvene Zvezde kako bi odigrali utakmicu šesnaestine finala Kupa Srbije protiv FK Trepče u Zvečanu na severu Kosova.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Saljihu izjavio je tada za RSE da je odigravanje zvanične utakmice klubova Srbije na teritoriji Kosova čista provokacija i kršenje statuta UEFA i FIFA.

Kosovski sportisti suočavali su se za zabranama i problemima i u zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo.

Tako grčke vlasti nisu dozvolile ulazak u tu zemlju reprezentaciji u karateu sa Kosova, koja je putovala na Mediteransko karate prvenstvo za kadete u gradu Limasolu na Kipru.

Fudbalski savez Španije je Kosovo nazvao "teritorijom" kada je objavio prvenstvene kvalifikacione mečeve Španije za Svetsko prvenstvo u grupi, preneo je portal France24.

Španija je 2018. godine zabranila i kosovskim karatistima da se takmiče na Svetskom prvenstvu pod svojom nacionalnom zastavom. Kosovski sportisti su bili prinuđeni da na svojim majicama nose inicijale kosovske Karate federacije.

Kosovo bez zastave u Novom Sadu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG