Dostupni linkovi

FIFA pokrenula postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog zastave Kosova


Logotip FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru 2022 u Medija centru zemlje domaćina u Dohi 3. novembra 2022.
Logotip FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru 2022 u Medija centru zemlje domaćina u Dohi 3. novembra 2022.

FIFA je pokrenula postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije nakon što je zastava na kojoj je bilo prikazano Kosovo kao deo Srbije navodno bila okačena u svlačionici kada je Srbija igrala protiv Brazila na Svetskom prvenstvu, saopštilo je 26. novembra fudbalsko upravno telo.

Srbija je igrala protiv Brazila 24. novembra i izgubila sa 0:2.

Slika zastave sa porukom "Nema predaje" na srpskom jeziku postala je viralna na društvenim mrežama kada ju je podelio Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), kosovski ministar kulture, omladine i sporta.

“Sramotne slike iz svlačionice u Srbiji, koje prikazuju poruke mržnje, ksenofobične i genocidne poruke prema Kosovu, uz eksploataciju platforme Svetskog prvenstva u fudbalu“, napisao je Čeku na Tviteru.

"Očekujemo konkretne akcije od FIFA s obzirom da je Fudbalski savez Kosova (FFK) punopravni član FIFA i UEFA”, dodao je.

Kosovo je postalo član UEFA (Unije evropskih fudbalskih asocijacija) i FIFA 2016. godine, osam godina nakon što je zemlja proglasilo nezavisnost od Srbije, koja se protivila tom potezu.

Disciplinska komisija FIFA (Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija) pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog istaknute zastave u njihovoj svlačionici uoči utakmice reprezentacije Brazila protiv Srbije, navodi se u saopštenju.

"Postupak je otvoren na osnovu člana 11 Disciplinskog kodeksa FIFA i člana 4 Pravilnika za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022", dodaje se u saopštenju.

FIFA je citirala deo svog disciplinskog kodeksa koji se bavi nedoličnim ponašanjem, uključujući "uvredljive gestove, znakove ili jezik" i "korišćenje sportskog događaja za poruke nesportske prirode“.

Fudbalski savez Kosova je saopštio da oštro osuđuje "agresivnu akciju" protiv te zemlje.

"Svetsko prvenstvo je događaj radosti i jedinstva i treba da šalje poruke nade i mira, a ne poruke mržnje. Pozivamo FIFA da preduzme mere protiv takvih akcija", poručili su oni.

Fudbalski savez Srbije nije odgovorio nije odgovorio na upit Reutersa za komentar.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG