Dostupni linkovi

Zapadni Balkan strateški prioritet EU, poručio predsjednik Evropskog savjeta


Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, 14 juna 2022.
Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, 14 juna 2022.

Zapadni Balkan je, sada više nego ikad, strateški prioritet za Evropsku uniju (EU), poručilo je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel tokom zvanične posjete Crnoj Gori 14.juna.

"Vrijeme je da se ubrza integracija Crne Gore u EU, da se ispune mjerila u poglavljima. Stojimo uz vašu državu i region", izjavio je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Evropski zvaničnik je dodao i da su tokom svog sastanka razgovarali o prijedlogu "evropske političke zajednice".

"Pojasnili smo da cilj nije da se nadomjesti proces evropske integracije države, već je direktna politička integracija mogućnost da se sastajemo na nivou lidera kako bi unaprijedili zajedničko političko razumijevanje i zajednički napredujemo u EU integracijama", kazao je Mišel.

Francuski predsednik Emanuel Makron je početkom maja izjavio da se zalaže za "političku evropsku zajednicu" koja bi omogućila zemljama van EU, uključujući Ukrajinu i Veliku Britaniju, da se pridruže osnovnim evropskim vrijednostim.

Mišel je ocijenio i da je EU od početka ruske agresije na Ukrajinu djelovala ujedinjeno kako bi ekonomski sankcionisala Rusiju, te odao priznanje Crnoj Gori za potpunu usklađenost sa evropskom politikom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da posjeta Mišela ukazuje na posvećenost EU evropeizaciji Zapadnog Balkana. "Stabilnost Zapadnog Balkana je jednako integracije", kazao je Đukanović i dodao da je invazija Rusije na Ukrajinu napad i na evropski sistem vrijednosti.

Na novinarsko pitanje o Otvorenom Balkanu, Mišel je kazao da će EU uvijek podržavati sve regionalne inicijative koje ohrabruju ekonomski razvoj i saradnju, ali i poštovati odluku koju države donesu pojedinačno.

Otvoreni Balkan je inicijativa koju su 2019. usaglasili tadašnji čelnici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije - Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama, ali do danas joj nisu pristupile ostale države regiona.

Povodom Otvorenog Balkana, Đukanović je naveo da Crna Gora odluke donosi u institucijama i na osnovu interesa, te ocijenio da prvenstveno treba za saradnju koristiti već postojeće inicijative.

Podsjetio je da je na samitu Berlinskog procesa u Sofiji lansirana ideja regionalnog ekonomskog tržišta.

"Sve dok se ne iskoriste svi kapaciteti te inicijative, čini se bespredmetnim da pričamo o novim inicijativama kojima ćemo loše substituisati ono što se već događa pod okriljem EU", smatra Đukanović.

Novinari su zatražili komentar i povodom stava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je nakon nedavnog otkazivanja posjete Beogradu kazao da je među razlozima i pokušaj da se Rusija osujeti da podrži Otvoreni Balkan.

Đukanović je kazao da Rusija otvoreno djeluje destruktivno u odnosu na Evropu i osnažuje sve snage euroskepticizmu.

"Inicijativa Otvoreni Balkan je potekla od euroskeptika koji su u jednom trenutku posumnjali u evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana. Tom skepticizmu nema mjesta, a u to me je uvjerio i razgovor sa g.Mišelom", zaključio je Đukanović.

Tokom zvanične posjete Crnoj Gori, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel će se sastati i sa premiejrom Dritanom Abazovićem, a potom na radnom ručku i sa članovima Vlade Crne Gore.

Mišela je ranije danas na podgoričkom aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić.

"Dolazak najviših evropskih zvaničnika u Crnu Goru pokazatelj je da su vrata EU otvorenija nego ikad", poručio je crnogorski šef diplomatije na Tviteru.

XS
SM
MD
LG