Dostupni linkovi

Makron se zalaže za novi tip političke evropske zajednice


Francuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da se zalaže za novi tip "političke evropske zajednice" koja bi omogućila zemljama van Evropske unije, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže "osnovnim evropskim vrednostima".

Govoreći pred Evropskim parlamentom u Strazburu, Makron je jasno stavio do znanja da će želja Ukrajine da se pridruži bloku potrajati nekoliko godina i da kao rezultat toga treba dati određenu nadu u kratkoročnom periodu.

"Ukrajina je svojom borbom i svojom hrabrošću već iskreni član naše Evrope, naše porodice, naše unije", rekao je Makron.

"Čak i ako joj sutra dodelimo status kandidata, svi savršeno dobro znamo da bi proces da joj se omogući da se pridruži zaista potrajao nekoliko godina, verovatno nekoliko decenija", naveo je francuski predsednik.

On je rekao da će "evropska politička zajednica" biti otvorena za demokratske evropske nacije koje se pridržavaju njenih osnovnih vrednosti u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, saradnja u energetici, transportu, ulaganje u infrastrukturu ili kretanje ljudi.

"Pridruživanje njoj ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU", rekao je on.

Velika Britanija bi mogla "imati mesto" u širem evropskom klubu demokratskih zemalja koji se proteže izvan EU, rekao je Makron.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da napusti našu Evropsku uniju, ali može imati mesto u ovoj političkoj zajednici", rekao je on novinarima.

XS
SM
MD
LG