Dostupni linkovi

SAD poslale Južnoj Koreji nove borbene avione


Vojnici Južne Koreje
SAD su poslale borbene avione F-22 da učestvuje u vojnim vežbama u vreme visokih tenzija na Korejskom poluostrvu. Vašington je poslao avione koji se ne vide na radaru iz baze u Japanu kako bi podržali zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe. Prošle nedelje SAD su poslale dva B 2 bombardera kao deo vežbi što je Pjonjang nazvao prvokacijom.

„Oni su sada spremni za vojni manevar sa savezničkim snagama u Južnoj Koreji i izmešteni su u avio bazu Osan“, saopšteno je iz komande američkih vojnih snaga.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hye sastala se sa ministrom odbrane i vojnim zvaničnicima. Nakon toga je rekla da pretnje Severne Koreje shvata veoma ozbiljno i da je Seul spreman na jak i odlučan odogovor u slučaju bilo kakve provokacije sa severa.

Južnokorejski radnici koji prelaze granicu kako bi otišli na posao u Kaesong Industrial Park u Severnoj Koreji, kojim dve zemlje zajednički upravljaju, kažu za Rojters da su zabrinuti zbog trenutne situacije.

Kim Duk-su se nada da će Severna Koreja prepoznati prednosti otvorene industrijske zone:

"Zabrinut sam malo. Kako da ne? Malo sam nervozan. Ali, šta mogu da radim? Moram da odem tamo da radim. Ne znam šta oni misle o situaciji, ali ne mogu jednostavno da zatvore ovo područje. Moraju da zaradjuju, industrija je njihov izvor zarade.”

Severna Koreja saopštila je u subotu ujutro da se nalazi u "stanju rata" sa Južnom Korejom, što je poslednja u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider u Pjongjangu Kim Džong-Un.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili severnokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije, a prenela je zvanična agencija KCNA.

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja. Severna Koreja je upozorila da će odgovoriti na sve provokacije SAD i Južne Koreje "bez upozorenja".

Korejski rat, koji je vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Severna Koreja je početkom marta saopštila da će poništiti prekid vatre iz 1953, kojim je okončan Korejski rat.

Pogledajte komentare (17)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG