Dostupni linkovi

SAD poslale Južnoj Koreji nove borbene avione


Vojnici Južne Koreje
Vojnici Južne Koreje
SAD su poslale borbene avione F-22 da učestvuje u vojnim vežbama u vreme visokih tenzija na Korejskom poluostrvu. Vašington je poslao avione koji se ne vide na radaru iz baze u Japanu kako bi podržali zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe. Prošle nedelje SAD su poslale dva B 2 bombardera kao deo vežbi što je Pjonjang nazvao prvokacijom.

„Oni su sada spremni za vojni manevar sa savezničkim snagama u Južnoj Koreji i izmešteni su u avio bazu Osan“, saopšteno je iz komande američkih vojnih snaga.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hye sastala se sa ministrom odbrane i vojnim zvaničnicima. Nakon toga je rekla da pretnje Severne Koreje shvata veoma ozbiljno i da je Seul spreman na jak i odlučan odogovor u slučaju bilo kakve provokacije sa severa.

Južnokorejski radnici koji prelaze granicu kako bi otišli na posao u Kaesong Industrial Park u Severnoj Koreji, kojim dve zemlje zajednički upravljaju, kažu za Rojters da su zabrinuti zbog trenutne situacije.

Kim Duk-su se nada da će Severna Koreja prepoznati prednosti otvorene industrijske zone:

"Zabrinut sam malo. Kako da ne? Malo sam nervozan. Ali, šta mogu da radim? Moram da odem tamo da radim. Ne znam šta oni misle o situaciji, ali ne mogu jednostavno da zatvore ovo područje. Moraju da zaradjuju, industrija je njihov izvor zarade.”

Severna Koreja saopštila je u subotu ujutro da se nalazi u "stanju rata" sa Južnom Korejom, što je poslednja u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider u Pjongjangu Kim Džong-Un.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili severnokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije, a prenela je zvanična agencija KCNA.

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja. Severna Koreja je upozorila da će odgovoriti na sve provokacije SAD i Južne Koreje "bez upozorenja".

Korejski rat, koji je vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Severna Koreja je početkom marta saopštila da će poništiti prekid vatre iz 1953, kojim je okončan Korejski rat.
XS
SM
MD
LG