Dostupni linkovi

Pjongjang pooštrio ratnu retoriku


Kim Džong-Un sa vojnim komandandima
Kim Džong-Un sa vojnim komandandima
Severna Koreja saopštila je u subotu ujutro da se nalazi u "stanju rata" sa Južnom Korejom, što je poslednja u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider u Pjongjangu Kim Džong-Un.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili severnokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije, a prenela je zvanična agencija KCNA.

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja. Severna Koreja je upozorila da će odgovoriti na sve provokacije SAD i Južne Koreje "bez upozorenja".

"U prvom napadu revolucionarnih oružanih snaga Severne Koreje biće raznete američke baze", navodi se u saopštenju koje je prenela KCNA.

Pretnje Pjongjanga da će lansirati rakete na SAD samo guraju Severnu Koreju u veću izolaciju, saopštila je Bela kuća, kao odgovor na izjavu Kim Džong-Una da je vreme da Pjongjang "izmiri račune sa američkim imperijalistima" zbog vežbi američkih bombardera iznad Korejskog poluostrva.

"Ratoborna retorika Severne Koreje samo produbljuje izolaciju te zemlje", rekao je u petak uveče portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je dodao da SAD ostaju "posvećene odbrani saveznika u regionu i svojih interesa koji se tamo nalaze".

Ernest je na brifingu ponovio koji su uslovi Vašingtona da se Severna Koreja "vrati u medjunarodnu zajednicu".

"Treba da prestanu sa provokacijama i borbenom retorikom. Treba da odustanu od svog nuklearnog programa. Treba da ispune svoje medjunarodne obaveze", rekao je portparol Bele kuće.

Apeli Moskve i Pekinga

Rusija je u subotu apelovala na Severnu i Južnu Koreju i na SAD da pokažu "najviši stepen odgovornosti i uzdržanosti", nakon što je Pjongjang saopštio da je u stanju rata sa Seulom.

"Očekujemo od strana da pokažu maksimalni stepen odgovornosti i uzdržanosti i da niko ne predje liniju posle koje nema povratka", rekao je za Interfaks Grigorij Logvinov, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova zadužen za pitanja Koreje.

I Kina, koja je saveznik i prvi trgovinski partner Severne Koreje, pozvala je sve strane da ulože "zajedničke napore" u stišavanje tenzija na poluostrvu.

Kako navodi Sinhua, Severna Koreja i SAD trebalo bi da stišaju svoju retoriku i da se založe za povratak pregovorima, budući da situacija na Korejskom polostrvu može da ugrozi nacionalne interese svih strana u sukobu.

Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, u četvrtak su preleteli Korejsko ostrvo u okviru vojne vežbe.

Na centralnom trgu u Pjongjangu, u četvrtak uveče su se desetine hiljade Severnokorejaca okupilo na 90-minutinom mitingu podrške svom lideru, uzvikujući "Smrt američkim imperijalistima".

Oštre poruke upućene su i Južnoj Koreji sa trga, gde su bili istaknuti natpisi: "Rastrgnimo marionetskog izdajnika na smrt".

Korejski rat, koji je vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Severna Koreja je početkom marta saopštila da će poništiti prekid vatre iz 1953, kojim je okončan Korejski rat.
XS
SM
MD
LG