Dostupni linkovi

Pjongjang pooštrio ratnu retoriku


Kim Džong-Un sa vojnim komandandima
Severna Koreja saopštila je u subotu ujutro da se nalazi u "stanju rata" sa Južnom Korejom, što je poslednja u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider u Pjongjangu Kim Džong-Un.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili severnokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije, a prenela je zvanična agencija KCNA.

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja. Severna Koreja je upozorila da će odgovoriti na sve provokacije SAD i Južne Koreje "bez upozorenja".

"U prvom napadu revolucionarnih oružanih snaga Severne Koreje biće raznete američke baze", navodi se u saopštenju koje je prenela KCNA.

Pretnje Pjongjanga da će lansirati rakete na SAD samo guraju Severnu Koreju u veću izolaciju, saopštila je Bela kuća, kao odgovor na izjavu Kim Džong-Una da je vreme da Pjongjang "izmiri račune sa američkim imperijalistima" zbog vežbi američkih bombardera iznad Korejskog poluostrva.

"Ratoborna retorika Severne Koreje samo produbljuje izolaciju te zemlje", rekao je u petak uveče portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je dodao da SAD ostaju "posvećene odbrani saveznika u regionu i svojih interesa koji se tamo nalaze".

Ernest je na brifingu ponovio koji su uslovi Vašingtona da se Severna Koreja "vrati u medjunarodnu zajednicu".

"Treba da prestanu sa provokacijama i borbenom retorikom. Treba da odustanu od svog nuklearnog programa. Treba da ispune svoje medjunarodne obaveze", rekao je portparol Bele kuće.

Apeli Moskve i Pekinga

Rusija je u subotu apelovala na Severnu i Južnu Koreju i na SAD da pokažu "najviši stepen odgovornosti i uzdržanosti", nakon što je Pjongjang saopštio da je u stanju rata sa Seulom.

"Očekujemo od strana da pokažu maksimalni stepen odgovornosti i uzdržanosti i da niko ne predje liniju posle koje nema povratka", rekao je za Interfaks Grigorij Logvinov, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova zadužen za pitanja Koreje.

I Kina, koja je saveznik i prvi trgovinski partner Severne Koreje, pozvala je sve strane da ulože "zajedničke napore" u stišavanje tenzija na poluostrvu.

Kako navodi Sinhua, Severna Koreja i SAD trebalo bi da stišaju svoju retoriku i da se založe za povratak pregovorima, budući da situacija na Korejskom polostrvu može da ugrozi nacionalne interese svih strana u sukobu.

Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, u četvrtak su preleteli Korejsko ostrvo u okviru vojne vežbe.

Na centralnom trgu u Pjongjangu, u četvrtak uveče su se desetine hiljade Severnokorejaca okupilo na 90-minutinom mitingu podrške svom lideru, uzvikujući "Smrt američkim imperijalistima".

Oštre poruke upućene su i Južnoj Koreji sa trga, gde su bili istaknuti natpisi: "Rastrgnimo marionetskog izdajnika na smrt".

Korejski rat, koji je vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Severna Koreja je početkom marta saopštila da će poništiti prekid vatre iz 1953, kojim je okončan Korejski rat.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG