Dostupni linkovi

Napetosti na Korejskom poluostrvu, Kina i Rusija pozivaju na smirivanje tenzija


Parada u Pjongjangu
Parada u Pjongjangu
SAD su saopštile da su spremne da reaguju na svaki razvoj događaja, a Kina i Rusija pozivaju na smirivanje tenzija, nakon što je severnokorejski lider Kim Džong-Un naredio pripreme za raketni napad na američke ciljeve kao odgovor na vežbe američkih bombardera iznad Korejskog poluostrva.

Procenjuje se da ove pretnje ipak ne znače da je izbijanje rata neizbežno, već im je cilj da utiču na Južnu Koreju da ublaži svoju politiku, izdejstvuju direktni pregovori i pomoć od Vašingtona i osnaži mladi severnokorejski lider kod kuće.

Naređenje je izdato posle sastanka Kima sa generlima, koji je noćas održan po hitnom postupku, i pročitano je na državnoj televiziji.

Priprema Pjongjanga za eventulani napad na američke ciljeve "odgovor je na preletanje bombardera B-2, koji mogu da nose nuklearno oružje, u okviru združenih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje su u toku", rekao je Kim Džong-Un.

U slučaju "drske" provokacije Amerikanaca, severnokorejske snage će "morati bez milosti da udare na američki kontinent... na američke baze na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, kao i one koje se nalaze u Južnoj Koreji", rekao je Kim, a prenela državna agencija KCNA.

Vreme je da "izmirmo račune sa američkim imerijalistima u svetlu nastale situacije", rekao je severnokorejski lider.

Na centralnom trgu u Pjongjangu, desetina hiljada Severnokorejaca okupilo se sinoć na 90-minutinom skupu podrške svom lideru.

Kim Jong Un sa vojnim zapovednicima
Kim Jong Un sa vojnim zapovednicima
Žene i muškraci, većina u maslinastim uniformama, raspoređeni u strogim redovima i sa podignutim pesnicama uzvikivali su "Smrt američkim imperijalistima".

Oštre poruke upućene su i Južnoj Koreji sa trga, gde su postavljeni plakati s natpisom "Rastrgnimo marionetskog izdajnika na smrt".

Ministar odbrane Severne Koreje Kim Min-Seok rekao je danas na brifingu da su ratni brodovi Severa, uključujući patrolne brodove, izveli vežbu nedaleko od obala Severne Koreje, kod granice sa Južnom Korejom.

SAD su spremne da reaguju, rekao je republikanski senator, član kongresnog komiteta za spoljne poslove, Bob Korker (Corker), nakon sastanka u Seulu sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Jun Bjung Si-jem

“Očigledno, u našoj zemlji gradimo dodatne presretače raketa. Sreo sam se jutros sa generalom Tarmanom (Thurman), komandantnom američkih snaga u Južnoj Koreji. One su spremne za svaku opciju, ali se nadamo da će odneti prevagu hladnije glave, da će tenzije splasnuti i na kraju imamo uspešne pregovore o budućnosti”.

Neimenovani juznokorejski izvori rekli su da je zabeleženo veće kretanje mehanizacije i ljudi kod severnokrejskih lansirnih rampi pre svega za rakete dugog dometa, javila je agencija Jonhap. Portparol južnokorejskog ministra odbrane Kim Min-Seok kaže:

"Gledamo na to kao na kontinuirane mere, nakon saopštenja severnokorejskog vrhovnog komandanta 26. marta da je njena armija stavljena u stanje najviše borbene gotovosti. Pripadnici južnokorejskih i američkih obaveštajnih službi pomno prate stanje u Severnoj Koreji kada je reč o njenim raketama kratkog, srednjeg i dugog dometa kao što su Skad, Rodong i Musudan”.

Kina je pozvala danas da se ulože "zajednički napori" u stišavanje tenzija na Korejskom poluostrvu. "Nadamo se da će sve strane sarađivati da bi bio postignut zaokret u ovoj napetoj situaciji", izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, koji nije pominjao letove američkih bombardera.

Prema njegovim rečima, "mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu su zajednički interes".

Američki avioni B-2
Američki avioni B-2
Kina je saveznik i prvi trgovinski partner Severne Koreje i snabdeva je energetskim resursima neophodnim za ekonomiju zemlje. Međutim, Peking je u Savetu bezbednosti UN glasao za uvođenje sankcija Severnoj Koreji posle treće nuklearne probe koju je ta zemlja izvela prošlog meseca.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost zbog intenziviranja vojnih aktivnosti oko Severne Koreje.

"Uznemireni smo zbog činjenice da se pored adekvatnog reagovanja Saveta bezbjednosti UN i međunarodne zajednice u isto vreme preduzimaju i jednostrane akcije oko Severne Koreje u smislu vojnog nagomilavanja i intenziviranja vojnih aktivnosti", rekao je Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom rekao da situacija sada može lako da izmakne kontroli što nikako neće biti dobro, prenijeli su ruski mediji.

On je dodao da je Moskva protiv svakog poteza koji doprinosi tenzijama, ali da neće odluku donositi na osnovu "izjava", već realne situacije na terenu.

Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, bacili su municiju bez eksploziva na Korejsko ostrvo u okviru vojne vežbe.

Vojska SAD saopštila je da je let B-2 pokazao sposobnost SAD da brane Južnu Koreju i pruže zaštitu saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu. Ministar odbrane Čak Hejgel (Chuck Hagel) u izjavi četvrtak veče, pre najnovije naredbe severnokorejskog lidera.

“Moramo da jasno stavimo do znanja da smo shvatili ozbiljno ove provokacije Severne Koreje i da ćemo na njih odgovoriti”.

U sredu je Pjongjang saopštio da rat “može da izbije u svakom trenutku”. Pre toga je poništila ugovor o primirju kojim je okončan korejski rat 1953.

Većina stručnjaka procenjuje da Pjongjang ne raspolaže tehnologijom koja bi omogućila da se gađaju tako udaljeni ciljevi. Agencija AP navodi da pretnje ne znače da je izbijanje rata neizbežno, već im je cilj da utiču na Južnu Koreju da ublaži svoju politiku, da se izdejstvuju direktni pregovori i pomoć od Vašingtona i da se osnaži mladi severnokorejski lider kod kuće.
XS
SM
MD
LG