Dostupni linkovi

Zaniti preuzeo dužnost šefa NATO kancelarije za vezu u Beogradu


Primopredaja dužnosti: Antonelo Mesenio Zaniti (desno) na ceremoniji u Domu vojske (16. decembar 2021)
Primopredaja dužnosti: Antonelo Mesenio Zaniti (desno) na ceremoniji u Domu vojske (16. decembar 2021)

Italijanski brigadni general Antonelo Mesenio Zaniti (Antonello Messenio Zanitti) preuzeo je u četvrtak, 16. decembra, dužnost šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu od italijanskog brigadnog generala Tomaza Vitalea.

Ceremonija primopredaje dužnosti održana je u Domu Vojske Srbije, a svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Savezničke komande združenih snaga u Napulju admiral Robert Burk.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su bili i predstavnici diplomatskog kora i strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, kao i drugi gosti, admiral Burk rekao je da je Srbija cenjen i važan partner NATO.

„Pre 15 godina, kada je vaša zemlja pristupila programu Partnerstvo za mir, počelo je naše uzajamno korisno partnerstvo, uz istovremeno širenje oblasti naše saradnje, ali i potpuno poštovanje proklamovane politike vojne neutralnosti Srbije. U tom smislu, značajno je istaći da Srbija odlučuje o obimu i dinamici saradnje sa NATO, u skladu sa svojim potrebama i prioritetima”, izjavio je admiral Burk.

On je istakao da Srbija saradjuje sa Alijansom na mnogim nivoima, uključujući u političkom, vojnom i naučnom domenu.

Admiral Burk je naglasio da je NATO u potpunosti posvećen stabilnosti, bezbednosti i saradnji na Zapadnom Balkanu, i da Srbija igra važnu ulogu u stabilnosti regiona, koji je od strateške važnosti za Alijansu.

„Mi takođe verujemo da je saradnja NATO i Srbije od direknog značaja za građane Srbije, za mirnu i stabilnu budućnost vaše zemlje, kao i za širi region Zapadnog Balkana“, izjavio je Burk.

Odlazeći šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Tomazo Vitale pozdravio je admirala Burka, kao i ministra Stefanovića i generala Mojsilovića, kojima se, kao i svim građanima Srbije, zahvalio na gostoprimstvu.

Vitale je Srbiji poželeo mir, stabilnost i prosperitet, uz uspešno Partnerstvo sa NATO, kao i u okviru evropske porodice, kojoj, kako je istakao, „Srbija nesumnjivo pripada“.

Novi šef NATO kancelarije brigadni general Antonelo Mesenio Zaniti istakao je važnost Kancelarije u unapređenju saradnje i dijaloga između NATO i Srbije.

"Uveren sam da će napori Kancelarije da podrži razvoj naše saradnje u vojnom, civilnom, naučnom i diplomatskom domenu biti od koristi za jačanje procesa stabilizacije regiona“, izjavio je brigadni general Zaniti.

Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koja ne teži članstvu u Severno-atlantskoj alijansi. Vojnu neutralnost je proglasila 2007. godine.

Ipak, od 2006. godine priključila se programu NATO “Partnerstvo za mir”.

Paralelno sa jačanjem saradnje sa NATO, Srbija ima razvijenu vojnu i vojno-tehničku saradnju sa Rusijom, a istu razvija i sa Belorusijom i Kinom, zbog čega se više puta našla na meti kritika Zapada.

XS
SM
MD
LG