Dostupni linkovi

NATO za RSE: Srbija ima pravo da bira bezbednosne aranžmane


Ruski protivvazdušni raketni sistem "Pancir S1", fotoarhiv
Ruski protivvazdušni raketni sistem "Pancir S1", fotoarhiv

Nabavke u sferi odbrane su nacionalna odluka i Srbija ima pravo izbora, navodi se u odgovoru NATO dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE) povodom isporuke ruskog protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S1", koji je Srbija kupila od Rusije na osnovu sporazuma potpisanog 2019.

"Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti", navodi u saopštenju NATO.

Prvi deo sistema "Pancir S1" u Srbiju je stigao 22. februara, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kupovina odbrambenog sistema "Pancir S1" od Rusije nije bila tajna i da bi bilo besmisleno ako bi neko zbog toga uvodio sankcije. Vučić je takođe rekao da je odluku da kupi "Pancir S1" doneo tokom posete Rusiju na preporuku predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i da je novac za kupovinu pronađen, a da nije ugrožena visina javnog duga.

"Za pet, šest godina drastično ćemo da podignemo borbenu gotovost naše armije. Ovi protivvazdušni sistemi su izuzetni za gađanje dronova što je suština ratovanja u savremenom svetu", izjavio je Vučić gostujući na TV Prva 23. februara.

Javnosti, ipak, nikada nije predočio koliko je Srbiju koštao "Pancir S1".

Česte nabavke naoružanja iz Rusije izazvale su zabrinutost i u Briselu i u Vašingtonu, a u novembru 2019. tim podovom je reagovao i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew), koji nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Srbiji zbog kupovine ruske vojne opreme.

Ubrzo potom, u decembru iste godine, Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija stati sa kupovinom oružja. Tu odluku saopštio je uoči posete Rusiji.

XS
SM
MD
LG