Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija ne teži članstvu u NATO, ali nastoji da održi saradnju


Ana Brnabić je izjvila da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata
Ana Brnabić je izjvila da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija ne teži članstvu u NATO, ali da nastoji da nastavi da održava dijalog i saradnju.

Na otvaranju Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO 15. novembra u Beogradu, Brnabić je rekla da je saradnja Srbije i NATO u proteklom periodu bila dobra, a da Srbija "posebno ceni stav NATO o punom poštovanju njene vojne neutralnosti".

Ona je izjavila i da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata.

Srbija je zauzela poziciju vojne neutralnosti, uz saradnju sa NATO-om kroz program Partnerstvo za mir, i održavanje tradicionalno dobrih odnosa i političke i vojne saradnje sa Rusijom.

Govoreći o regionalnoj saradnji, premijerka Srbije je navela da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju ali i za čitav regiona u celini.

"Bilo kakva nestanilnost u bilo kom delu, utiču na čitav region", rekla je Brnabić i dodala da Srbija poštuje svoje susede i da dosledno poštuje nemešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Zvaničnik NATO-a: Partnerstvo sa alijansom dobro za građane

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana (Mircea Geoana) izjavio je na seminaru u Beogradu da je dugotrajno partnerstvo Srbije sa alijansom dobro za njene građane, za stabilnost u regionu i za širu transatlantsku bezbednost.

"Znam da možemo da računamo na stalnu podršku Srbije, nadam se da ćemo imati konstruktivno partnerstvo i u narednih 15 godina. Možete da računate na nas", rekao je zamenik generalnog seketara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Džoana je naveo da su Srbija i NATO poslednjih godina "produbili i ojačali partnerstvo" i dodao da alijansa podržava reforme srpskih bezbednosnih snaga i institucija.

Džoana je rekao da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna, i ukazao da je "u sve opasnijem svetu partnerstvo sa alijansom sve važnije, s obzirom da se menja globalna ravnoteža moći".

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Džerald Konoli (Gerald Connolly) rekao je da stabilnost Zapadnog Balkana ostaje "apsolutno ključna" za evroatlantsku bezbednost.

Dačić: Nećemo pristupiti NATO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "principijelni stav Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti", navodeći da je njeno članstvo u Partenstvu za mir, kojem je pristupala pre 15 godna, "optimalan okriv sa saradnju" sa NATO.

"Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema. Ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO pre 22 godine", rekao je Dačić na otvaranju seminara koji se održava u Skupštini Srbije.

On je rekao da činjenica da se upravo u Beogradu održava seminar Parlamentarne skupštine NATO "dovoljno govori u prilog kvaliteta odnosa sa Partnerstvom za mir, kao i da je to "dobar putokaz kuda treba da ide naša saradnja u godinama koje su pred nama".

XS
SM
MD
LG